Специално разработен сайт показва историческите и природни дадености в община Своге

2303 преглеждания

Собствена инициатива и проект на община Своге

Специално разработен сайт показва историческите и природни дадености в община Своге, както и туристическите маршрути в една от най-богатите на забележителности общини в страната. На интернет адрес: http://heritage.svoge.bg/  любителите на миналото, търсачите на приключения, авантюристите по дух могат да направят своята виртуална разхода и да набележат целите на едно незабравимо изживяване в живописното Искърско дефиле, превърнало се в източник на творческо вдъхновение за не един творец, самобитните селища, кацнали върху старопланинските скали, криещи стотици легенди и спомени за героични времена, красивите старопланински върхове, долини, водопади и буйни потоци. Да се потопи в духовното богатство и многовековна култура, запазена в многовековните манастири, черкви, оброци, активната читалищна и просветна дейност в района.

Разкопките, проучванията и сайтът са собствена инициатива и проект на община Своге, като работата по него започва през 2016 г. Той е изцяло финансиран със собствени средства, като целта му е да направи систематично описание и идентифициране на паметниците на нейната територия. За изминалото време от старта на проекта, благодарение на работата на екипа специалисти, работещи по проекта в сайта са включени с описания и снимков и видеоматериал 20 църкви, 31 оброчища, осем тракийски могилни некропола и 16 крепости Сред тях са манастирът Св. Никола и крепостта Градище в село Батулия, Латинското кале в село Еленов дол, могилния некропол в местността Оградието в село Редина, оброците в село Томпсън, село Редина, село Добравица, село Брезе, неолитните селища в селата Бов и Реброво, Искрецкия манастир, едно от най-значимите духовни средища на територията на България - Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично - Седемте престола" и много други.

Дигиталната библиотека на сайта предлага 15 заглавия с историческа и краеведска литература, посветена на населените места, културата и историческите и природни обекти. Любителите на културния и приключенски туризъм могат да се запознаят и с 15 туристически маршрута, представени с карти, GPS трак и информация за разстоянието и забележителностите, на които решилите да ги преминат могат да се насладят.

Работата по сайта и представянето на забележителностите на община Своге продължава, като наред с това, екипът на общинската администрация полага сериозни усилия за създаването на по-добри условия за достъп, по-качествена информация, организиране на текущи и спасителни разкопки, реставрация и опазване на цялото това богатство за страната и бъдещите поколения.

EspressoNews