Среща на творци в община Своге по случай „Празници на Искърското дефиле“

2263 преглеждания

Творци от Мездра, Нови Искър, Враца, Искрец и Своге се събраха в НЧ "Градище 1907"

Творци от Мездра, Нови Искър, Враца, Искрец и Своге се събраха в поредния ден от „Празниците на Искърското дефиле” 2018 г. Тези срещи са традиционни, но този път творците отбелязаха и петгодишния юбилей на ХТК „Полет“ Своге.

Гостите бяха поздравени от заместник-кмета Нина Копринджийска, която пожела творческо дълголетие на всички и честити рождения ден на свогенския клуб.

Първи се представиха гостите от община Мездра, водени от г-жа Светла Дамяновска. Десет автори, създаващи поезия и проза, развълнуваха колегите си с искреност и майсторство.

Заместник-кметът на Нови Искър г-жа Веселка Петкова представи творците от общината- двама художници, които направиха изложби във фоайето на НЧ „Градище 1907“ -  утвърденият Христо Мирчев и младият, осемгодишен лауреат на международна награда  Денислав Василев.

На събитието бяха поканени и творците от клуб „Алфа“- Враца, които всяка година се грижат да бъде издаден поредният общ сборник- „Под лъчите на слънцето“.  В него участват автори от цяла България, в това число и от Своге и Мездра. Валя Панова е председател на тази литературна формация.  Особено атрактивен бе писателят -емблема на Северозапада - Дедо Стръц.

Поетите и писателите от село Искрец завладяха публиката с  чувство за хумор, пресъздадено с езика и образите на местния човек  Свои произведения четоха Снежана Костадинова, Боян Балкански, Кирил Дончев, Вихрен Бънков, Григор Марков и Петър Вутов.

Накрая, като домакини и рожденици четоха творците от художествено-творчески клуб „Полет“- Георги Венев, Нина Кръстева, Петрана Гергова, Ася Палева и Никола Николов. Професорът-лингвист Драгомир Лалчев даде ценна информация за етимологията на думата „дефиле“.  Председателят на клуба Людмила Петрова прочете част от есе на писателката Христина Гутева от Варна, която бе създала тази творба, за да разкаже впечатленията си от гостуването в Своге и представянето на нейната книга.

Бе отдадено нужното внимание и уважение и към  автора на изложбата от 40 чифта различни модели плетени чорапи- майсторът Любомир Апостолов.

Вълнуващата среща получи и музикално вдъхновение,чрез изпълненията на пиано от представителите на школата към НЧ „Градище 1907“, с ръководител Здравка Климентова ,Александър Любенов и Марио Маринов.

източник: община Своге