Стартира Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусни хепатити

1247 преглеждания

Инициативата дава възможност за анонимни и безплатни тестове в цялата страна

Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в периода 23-30 ноември 2018 г. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Тази година за 30 пореден път ще отбележим и 1 Декември - Световен ден на СПИН под мотото „Узнай своя статус“. Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити ще бъде отбелязана в цялата страна от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции - 28 Регионални здравни инспекции, общини, учебни заведения, неправителствени организации, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“. 

Европейската седмица се провежда вече шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по идентичен начин с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си възможно най-скоро след заразяване. Напредъкът в лечението на тези инфекции осигурява на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълноценен и активен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно.

Двете кампании целят насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за популяризиране и разширяване на обхвата на знаещите статуса си хора. Друга цел е повишаване на осведомеността на населението за предимствата на тестването, ранното откриване и своевременното насочване на инфектираните лица към лечение. Инициативите дават и възможност на хората да се информират за начините на превенция на ХИВ и хепатити, с което да защитят себе си и своите близки.

Стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, което налага предоставяне на достъпна информация за важността всеки да провери своя статус, при зачитане на достойнството и без осъдително отношение, независимо от споделените рискови практики.

Графикът на събитията в цялата страна вижте тук.

Източник: Министерство на здравеопазването