Стартира „Седмица на Отворени врати“ за туберкулоза в цялата страна

1295 преглеждания

Вижте списък на болниците, в които ще се провеждат безплатни медицински прегледи

Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната ще се проведат в периода 10-14 декември. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 8 906 лица, на 5 256 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 99 лица с туберкулоза и 299 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

Списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Седмица на Отворени врати” може да намерите ТУК.

Източник: Миностерство на здравеопазването