Със спектакъл на ансамбъл „Българе“ приключиха честванията на 100 годишнината на НЧ „Нов живот-1919“

1561 преглеждания

Празничните чествания продължиха една седмица

С невероятен спектакъл на ансамбъл „Българе“, на 18 май в с. Петърч завърши седмицата посветена на 100 годишния юбилей на НЧ „Нов живот-1919“. Събитието уважиха кметът на Костинброд, Трайко Младенов, неговите заместници инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет Костинброд, общински съветници, кметове на населени места и жители. Гостите бяха посрещнати от кмета на с. Петърч, Борислав Борисов и Надежда Михайлова - секретар на НЧ „Нов живот- 1919“.

На препълнения площад в село Петърч, в своята приветствена реч Трайко Младенов - кмет на община Костинброд изказа благодарност към ръководството на читалището и всички самодейци, за организацията и реализацията на програмата в празничната седмица на Петърч.

Благодарствени плакети бяха връчени и на всички самодейци трудили се този юбилей да стане факт и ние гражданите да му се насладим.

След прекрасния спектакъл на ансамбъл „Българе“ всички присъстващи извиха кръшно хоро и се любуваха на невероятната заря, с която официално бе закрит концерта по повод 100 години НЧ „Нов живот - 1919“

На 18 май в Петърч бе направена и символична първа копка на парк в селото. На пространство зад кметство с. Петърч ще се направи вертикална планировка на парка, ще бъдат ремонтирани настилките на алеите и терена ще бъде терасиран. Ще се направи бетонова площадка за разполагане на атракциони по време на празниците, които се организират в селото. Ще има  допълнително озеленяване с нови дървета, храсти, многогодишни и едногодишни цветя, както и ще бъде закупено ново парково оборудване.

На символичната копка присъстваха Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова - заместник-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет и представители на фирмата изпълнител. Водосвет за здраве отслужи отец Желязко Симонов.

Част от културната програма посветена на 100 годишнината на културната институция в Петърч, бе и изложбата на кулинарни изкушения сътворени от местните жени, картини изработени от Илия Павлов и впечатляваща дърворезба, дело на Галин Митов, който е и председател на НЧ „Нов живот - 1919“. На 17 май, всички жители и гости на село Петърч имаха възможността да се насладят на продуктите сътворени с много любов и желание. По инициатива на самодейците към читалището, гозбите приготвени за изложбата бяха раздадени на хора в неравностойно положение.

Гости на събитието бяха и Любен Кънчев - зам.-министър на туризма, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Гергана Величкова - кмет на с. Опицвет и делегация от Република Сърбия, начело с Милан Йосифов - кмет на село Звонци и Саша Златанов - общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства.

Гостите имаха възможността да разгледат и щанда поставен пред читалището на Министерство на туризма както и да се запознаят с част от рекламните материалите, които ще отидат в културно информационен център - село Звонци.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд