Таванът на пенсиите няма да падне, реши правителството

1235 преглеждания

На извънредна среща за мерки за поскъпването на газа

Таванът за новоотпуснатите пенсии остава. Това реши кабинетът на днешната си, извънредна среща със синдикатите. Тя се проведе във връзка с предприемането на мерки, с които да бъде компенсирано поскъпването на природния газ, предаде NOVA.

1200 лева обаче ще стане най-високият размер на отпуснатите вече пенсии от 1 юли 2019-та. Сега максималният размер е 910 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров видя в в промяната възможност 41 000 от общо 61 000 българи да получават "това, което им се полага".

Министърът на финансите аргументира оставането на тавана на пенсиите с изчисленията, според които има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. По думите на Владислав Горанов има екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални.

"Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", заяви Пламен Димитров след края на срещата в МС, цитиран от NOVA.

За помощи на най-бедните домакинства у нас са предвидени 50% повече средства, заради поскъпването на парното и стоките, което се очаква през зимните месеци заради скока в цената на синьото гориво.

EspressoNews