Тази неделя преминаваме към зимно часово време

1132 преглеждания

Ще преместим стрелките назад

Тази неделя връщаме стрелките на часовниците с един час назад. Така страната ни ще премине от лятно към зимно часово време. Смяната ще стане в 3 часа сутринта и ще даде на хората „един час повече сън“.

Дали обаче да останем на зимно или на лятно часово време? Дискусии по темата текат у от години. Казусът обаче трябва да бъде окончателно решен до април 2019 година, тъй като след общоевропейско допитване беше решено смяната да отпадне. Онлайн анкета по повода се проведе и у нас.  В нея над 90% от гласувалите са изразили желанието си смяната да престане. Половината от тях са на мнение, че е по-добре да останем с лятното часово време, а 38% са привържениците на зимното.

Срещу въртенето на стрелките са най-вече представителите на бизнеса. По техни изчисления зимният режим „изяжда“ част от времето за работа и производство, а адаптацията на служителите отнема време, в което те остават непродуктивни. Смените вредят и на транспортния и туристическия бранш заради разминаванията, които предизвикват с транспортните връзки и трансферите.

Преминаването от лятно на зимно часово време и обратното е проблем и за хората с хронични заболявания. За по-голямата част от обществото причинява стрес, умора и депресия, води до недоспиване, а от там и до намалена работоспособност.

EspressoNews