Талантливи деца от Своге подариха на Министерството на културата своя картина в навечерието на Деня на народните будители

1529 преглеждания

Инициативата е на Областния управител на Софийска област и сдружение „Дива земя“.

Талантливи деца от Своге подариха на Министерството на културата рисувана от тях картина в навечерието на Деня на народните будители. Инициативата е на Областния управител на Софийска област и сдружение „Дива земя“.

Младите художници са деца в неравностойно положение, с които сдружението работи и подкрепя.

Събитието се състоя в галерия „Средец“ към Министерството на културата. На него присъстваха Заместник-министър Румен Димитров, Областният управител г-н Илиан Тодоров, Главният секретар на Областната администрация г-жа Мая Цанова, г-жа Ваня Ламбева – председател на сдружение „Дива земя“ и 17-годишният Георги Петров от Своге, придружен от неговата майка г-жа Валя Петрова.

„Радостен съм да видя, че в Софийска област има толкова талантливи деца, които не само са креативни и обичат изкуството, но и подпомагат терапията си чрез него. Благодаря на Областната администрация на Софийска област и на сдружение „Дива земя“, че избраха именно Министерството на културата, за да направят този подарък.“ Това заяви Заместник-министърът на културата, след като прие подаръка от Георги. На свой ред той подари на момчето, което страда от аутизъм, професионално платно, четки и пособия за рисуване от името на министерството, пожелавайки му да не спира да твори заедно със своите приятели.

Г-жа Ламбева поднесе благодарности за гостоприемството на Министерството на културата и подчерта, че няма по-подходящ дом за творбите на тези децата. „Кауза на сдружение „Дива земя“ е да насърчава изкуството и интересите на децата в тази сфера. Благодаря, че в лицето на министерството техните творби стават видими. Този малък жест, поднесен в навечерието на един от най-обичаните български празници, идва да покаже, че за изкуството в Софийска област няма пречки като възраст или здравословно състояние, а нашите деца са малките будители на България“, заяви Ваня Ламбева в приветствието си.

Областният управител изрази задоволството си, че е допринесъл картината на деца с проблеми в развитието от Своге да бъде приета от Министерството на културата. Г-н Тодоров благодари на заместник-министъра, че представлява ведомство, отворено и подкрепящо младежи, които се лекуват чрез изкуство, но и са доказателство, че културата е ценена и се развива непрестанно в общините от Софийска област, благодарение на организации като „Дива земя“. Областният управител припомни, че днешното събитие е в рамките на Споразумението за сътрудничество и партньорство, което Областната администрация и сдружение „Дива земя“ подписаха в края на месец август. 

Източник: Областна администрация Софийска област