Театър на открито в село Пожарево

1800 преглеждания

На 22 май с. Пожарево отбелязва храмовия си празник – Летни Св. Никола. В този ден всички гости и жители на селото ще могат да посетят гостуващата театрална постановка "Бай Балчо споменува" на учебен драматичен театър при НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", от настоящия клас на проф. Пламен Марков. Събитието се организира благодарение на Народно читалище „Васил Левски 2012” и ще се проведе на открито, в двора на църквата в с. Пожарево.

Спектакълът „Бай Балчо споменува“ на ІІІ курс „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Пламен Марков показва интересна и не много лицеприятна истина за нашите деди, живели преди повече от 2 века, но пък го прави с усмивка.

Целият сценарий е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани и записани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис, налепен от различни съставни автентични разкази, споделя ръководителят на  театралния клас – проф. Пламен Марков.


Тези "Сбирки от народния живот", продължава той, имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа, а именно рода Бинбеловци. Това събирателство е възложено на "бай Балчо" от негов познат от Министерство на просвещението "с цели най-патриотични", пък и да "изкара някой лев, щото се е разорил като търговец".

Всички тези горчиво-комични сцени впечатляват и разсмиват публиката с лекота, като оставят в съзнанието отворен въпроса за човешкия морал и ценности. Ако търсите едно незабравимо преживяване вие със сигурност трябва да посетите тази впечатляваща и изиграна с много любов постановка.

След представлението ще има празничен водосвет, извършен от свещеник Богомил Вангелов и освещаване на празничен курбан, по случай празника.

 

 

Тагове