Трагедия край Своге!

2889 преглеждания

15 жертви и 27 ранени при катастрофа с туристически автобус от Божурище

15 жертви и 27 ранени при тежка катастрофа с туристически автобус на пътя София-Своге. Сигнал за катастрофата е получен на спешния телефон 112 малко след 17:00 часа днес, съобщава пресцентърът на МВР.   

На мястото на инцидента край Лесков дол, на 2 километра преди град Своге, се отзовават 15 линейки от София, 3 от Монтана и 3 от Враца, както и екипи на пожарната.

Едната част от пострадалите са настанени в УМБАЛСМ “Пирогов” и в УМБАЛ “Св. Анна”, както и в ИСУЛ и ВМА в София. Пострадалите са с тежки, съчетани травми, а лекарите правят всичко възможно за спасяването им. Състоянието на пациентите е динамично и ще има по-точна информация за него едва след 24 часа.

Първоначалните данни сочат, че автобусът е бил пълен с туристи от Божурище, които се връщали от посещение на манастира „Седемте престола“. Машината губи контрол, след което се удря в един или няколко автомобила и излиза от пътя. Возилото се преобръща и пада на площадка под нивото на пътя от височина близо 20 метра. Според очевидци, цитирани от btv, по време на инцидента в района е валял силен дъжд. Други местни разказват, че на това място често стават инциденти.

Към момента точният брой на пътниците в автобуса не е известен. Фирмата-собственик на возилото е от Божурище, с изрядни документи, а машината е била в добро състояние.  

Кметът на Божурище Георги Димов изказа искрените си съболезнования от ефира на btv. По думите му, собственикът на фирмата превозвач е местен, има над 25 години професионален стаж и лично той е превозвал екскурзиантите до манастира. „Мобилус 5“ е и фирмата, която е ангажирана и с транспот на ученици от Божурище. Според Димов не е ясно още дали всички пътници в злополучния автобус са жители на града или има и такива от съседните населени места.

Всички, които желаят да получат повече информация за пострадалите от катастрофата и да разберат в коя столична болница са настанени, могат да го направят на „Горещия телефон“, който обявиха от МВР:  02 982 50 39.

Своите съболезнования към близките на загиналите в трагедията изказаха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят съобщи, че с решение на Министерския съвет понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур.

Участъкът, на който е станал инцидента е временно затворен за движение. Обходният маршрут в посока София е Своге – Искрец – Бучин проход, а в посока Своге – път II-18 – Околовръстен път – Костинброд – Бучин проход.

Екипът на EspressoNews изказва най-искрени съболезнования на близките на загиналите в трагедията и пожелава успешно възстановяване на пострадалите.

EspressoNews
Снимки:
btv, Facebook