Традициите на Лазаровден оживяха в Костинброд

1865 преглеждания

Традициите на Лазаровден оживяха в Костинброд

Тържествено бе отбелязан Лазаровден в кварталите Маслово и Шияковци в Костинброд. На светлия християнски празник, чаровни и нагиздени лазарки се събраха и с много настроение тръгнаха, за да благословят за здраве и берекет жителите на района.

Чаканите гости с техните песни и наричания внесоха много радост в домовете, през които преминаха.

Празникът продължи с посещение в местния храм „Св. Николай Чудотворец”, където отец Крум отслужи литургия.

По традиция бе възпроизведен и обичаят „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци от новия мост в кв. Маслово.

Празничната програма продължи пред салона на Народно Читалище „Заря- 1914”. В нея взеха участие  Група за автентичен фолклор към НЧ „Заря-1914”, изпълнителят на народни песни – Емил Пепелярски, танцови състави „Ритъмчета” и „Ритми” към НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий- 1890” и танцов състав „Зорница” към НЧ ”Иван Вазов – 1947”, гр. Костинброд.

На празника присъстваха: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, неговият заместник Александър Ненов, д-р Атанас Тенев – председател на Общинския съвет, Даниела Станкова – общински съветник, директори на училища, директори на социални центрове , читалищни дейци, жители и гости на града.

Приветствие за празника отправи Александър Ненов, който пожела здраве и берекет. Той подчерта, че трябва да почитаме и да пазим традициите, да посвещаваме подрастващите в тези ценности, за да ги  предават от  поколение на поколение.

С много песни, танци и весело настроение изпълнителите и събралите се гости отпразнуваха Лазаровден.

EspressoNews