Традициите са създадени, за да помним откъде идваме

11128 преглеждания

Традициите са създадени, за да помним откъде идваме

Какво всъщност са традициите? Според мен те са вид правила, които ние спазваме не защото е задължително, а за да запазим нашите родствени корени. Традициите са създадени,  за да помним откъде идваме. Те са действия, които са измислени от предците ни, за да можем да се учим да бъдем най-вече хора. Те са нашият външен белег на това какви сме всъщност, защото те ни учат на добро.

Традициите ни учат на отговорност. Те развиват нашата духовна личност. Освен това те са като вид спомени, които ни топлят. Традициите могат да бъдат различни, защото всяка една традиция показва културата на един народ, град или семейство. Те са различни и по смисъл, защото всяка една показва към какво се стремим. Традициите запазват по някакъв начин човешкото в нас. Като например, че трябва да уважаваме по-възрастните от нас или че не трябва да си играем с храната, защото тя е дадена , за да се храним, а не за забавление. Също така има и традиции, които са много малки и дори ги правим несъзнателно. Например всяка вечер преди лягане да си казваме "Лека нощ". Това също е традиция, която пожелава на ближния да спи спокойно и леко. И дори да е някакъв незначителен израз, който дори може да се казва по навик, за някой това може да е специален жест, чрез който му показваме, че мислим за него.

В нашия град също има много традиции, които ни показват, че трябва да ценим хората, да правим добрини. Например на "Сирни Заговезни", когато палим огън и танцуваме хора или  на християнските празници като Коледа, когато дядо Коледа идва в града ни и раздава подаръци на децата или пък на Великден, когато малките деца се събират на площада в центъра на Годеч и заедно боядисват с пъстри бои едно голямо яйце, направено от някакъв материал. Но традициите не винаги са свързани със религията или народността. Те могат да са свързани и с празника на града. Празникът на Годеч се нарича Видовден и се празнува в края на месец юни. По традиция се празнува цяла седмица като има обичаи, който се правят. Например всеки ден от тази седмица се посвещава на различни занятия, в които града се изявява. Като конкурс за най-вкусно ястие и плетене на различни гоблени и други. Или пък изложби на картини и снимки. А след това през уикенда в града идват различни въртележки и щандове за лакомства, след което има концерт по случай празника и накрая той бива закрит със заря. Това са някои от традициите във нашия град, но всеки град си има различни традиции, които го отличават от другите градове.

Според мен традициите са нещо повече от някакви правила, които трябва да спазваме. За мен те са нещо специално, което показва нашите различия и нашето разбиране за света.

Материалът е изготвен от Веселина Василева, ученичка в 9 клас на СУ ”Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.