Третата Национална седмица на четенето потопи Божурище в света на книгите

1835 преглеждания

Включиха се СУ „Летец Христо Топракчиев“ и НЧ "Христо Ботев 1934"

Учебните и образователни институции в Божурище се включиха в третото издание на Национална седмица на четенето, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН). Тази година символичен домакин на събитието е Стара Загора, но различни инициативи ще има и в останалите области от страната.

СУ „Летец Христо Топракчиев“ се включи в  Националната седмица на четенето, като специален участник в проявата бе заместник-кметът на община Божурище Владислава Симеонова. Тя поздрави с избрани коледни творби първокласниците в училището, като съчета националната инициатива с предстоящите празници. Изпълнени с вълнение и ентусиазъм, на свой ред децата изпяха любимите си песни и рецитираха стихотворенията, които са подготвили за Коледа и Нова година.

Седмицата на четенето бе отбелязана и в НЧ "Христо Ботев 1934". Гости на културно-образователната институция бяха малчуганите от 1б клас. За важността на четенето и книгите, училището и предстоящите коледни празници, с тях беседваха гостите на проявата г-жа Росица Иванова и г-жа Валя Василева, които отговориха на много и разнообразни въпроси на будните първокласници.

В края на беседата всички участници си обещаха да задържат коледния дух колкото се може по-дълго. Преподавателите, участвали в четенето и дискусията, споделиха впечатленията си, че въпросите и коментарите на децата ги правят горди, щастливи и спокойни за бъдещето.

В рамките на третата Национална седмица на четенето ученици от цялата страна ще подаряват любими книги и ще четат приказки на най-малките. Институтът за български език при БАН е традиционен партньор на МОН в провеждането на инициативата. Тази година млади учени от Института ще проведат традиционна викторина със занимателни задачи по правопис, граматика и значение на думите. Състезанието ще се проведе в Математическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък.

EspressoNews