Трети март в София

2426 преглеждания

Трети март в София

За емоциите на празника в  София, разказва Елина Бойчева, ученичка в 9 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев" град Божурище. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Празникът на Освобождението на България от Османско владичество - 3 март за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. През 1991 г. денят на Освобождението е обявен за Национален празник и по традиция отбелязването му става с вдигането на националното знаме в цялата страна. В София, на този ден се поставят венци на паметника на Царя - Освободител, Докторски паметник  (Паметник на загиналите медици) и Паметника на българския опълченец.

В събота София имаше празничен вид. Навсякъде в града се виждаше родния трибагреник и поднесените венци на паметниците, посветени на Освобождението. Едно от ключовите места, на което се проведе тържество по повод 140 години от Освобождението на България се проведе пред Паметника на българския опълченец. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България“ и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“.

На много места в България и по света хората се събират, за да изиграят традиционно българско хоро – като символ на единението и силата на духа и тялото, парка „Заимов“ не беше изключение. „Пробуждане с хоро“ е инициатива на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“. „Пробуждане с хоро“ вдъхнови всички сънародници да отбележим с любов Националния празник на България. Спектакълът състоял се  в парка показа за пореден път силата на българския дух. 

Материалът е изготвен от Елина Бойчева, ученичка в 9 клас, в СУ "Летец Христо Топракчиев" град Божурище, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.