У бовчани гори пламъка на родолюбието и волята за свобода

1709 преглеждания

У бовчани гори пламъка на родолюбието и волята за свобода

За инициативите, с които бовчани отбелязаха Националният празник разказва Ванеса Милева, ученичка в 8 клас в ПГ "Велизар Пеев" град Своге. "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

Днес се навършват 140 години от Освобождението на България. И до днес хиляди българи посещават паметника на връх Шипка в памет на загиналите. За всички нас това място е свято, защото точно там руските войни и българските опълченци правят чудеса от храброст, отблъсквайки армията на Сюлейман паша, с което предрешават изхода на войната.

Село Бов е едно от многото населени места, които отбелязаха 140 години от Освобождението. В центъра му има изграден паметник в чест на загиналите през Първата и Втората световни войни бовчани.  На паметника е поставена скулптура на войник в шинел, с пушка, опряна с приклада в нозете му. Това е поза на миролюбив страж, охраняващ  мира и спокойствието, но при необходимост, готов да извърши подвизи и геройства в защита на роден дом и бащино огнище.
На този паметник са записани имената на геройски загиналите синове, братя и бащи, дали живота си, за да пребъде България.

И през тази година жителите двете села с едно име – Бов и Гара Бов отбелязаха годишнината от Освобождението. За пета поредна година те организираха спускането на националния трибагреник от скалата  „Триъгъкника“, надвиснала над селището.

По повод годишнината са изработени специално 140 малки знамена, които са предоствени на 140 домакинства от селището. Другата новост по повод празника бе, че след успешно проведена дарителска кампания, сред населението, срещу гарата бе поставен надпис с името на Бов с цветовете на българското знаме бяло, зелено и червено. Така Бов с трибагреното си име ще посреща години напред жители и гости на селището.

 И не на последно място - на празника бе обявен и победителя в инициативата на местното читалище „Българче на Бов”. Тя представлява конкурс за снимки на малки, големи и вече пораснали деца с облекла и предмети от бита на бовчаните в миналото. Детето събрало най-много гласове, получава приза „Българче на Бов”, парична награда и става лице на традиционните празници на Бов за съответната година.

Така патриотичните жители на Бов и Гара Бов отбелязаха Националния празник, а през цялото време на своето съществуване у бовчани е горял пламъкът на родолюбието и воля за свобода.

Материалът е изготвен от Ванеса Милева, ученичка в 8 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге, за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria.