Увеличиха с 15% учителските заплати. Най-ниската става 760 лева

1167 преглеждания

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15%, считано от 1 септември 2017 г., съобщиха от правителствената пресслужба. С приетото днес увеличение, най-ниската минимална заплата за учител ще бъде 760 лв.

Един от стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието. Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти. За изпълнението на тази цел е необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозите, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени, се казва още в съобщението.

С друго решение бяха одобрени промени в модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование“ на Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”. С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията.

Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование, информират още от Министерския съвет.

EspressoNews