Удостоиха с почетни отличия 9 изявени личности на Годеч

1782 преглеждания

9 почетни граждани на Годеч получиха отличията си по време на тържествена сесия на Общински съвет – Годеч. Те бяха наградени по повод 60 години град Годеч.

Тържествената сесия стартира в 9.00 ч. с химна на Р България. Последва обръщение към присъстващите граждани в залата от Мария Владимирова – председател на ОбС-Годеч.

„Уважаеми дами и господа, скъпи гости, мили съграждани и приятели, Видовден е празник, който всеки от нас обича и очаква с нетърпение, празник, който сплотява всички годечани, независимо от възраст, социален статус и политически пристрастия. Кара ни да си спомним за добрите примери от миналото и за нашите предшественици, които са се отнасяли към родния град с не по-малка любов и грижа. Любовта към традицията никога не прави общността по-слаба, а даже я укрепва в трудни моменти. Днес пред нас се откриват нови възможности и имаме нови амбиции. Длъжни сме да гледаме напред и нека го правим с оптимизъм”, обърна се към присъстващите г-жа Владимирова.

„Въпреки трудностите и пререканията, уважаеми колеги, бъдете горди от факта, че сте част от всяко едно добро начинание в нашия град. Темповете на развитие на града ни категорично доказват, че се справяме в общата кауза, а именно – да осигурим на съгражданите си един по-благоустроен, по-спокоен, по-красив и по-европейски град. На днешния празник бих желала от мое име и от името на ОбС Годеч да пожелая на всички съграждани най-вече крепко здраве и нека личния и професионалния ви живот са изпълнени с човешко удовлетворение, с топлина в семейството, със спокойствие и увереност на работното поприще”, каза тя на колегите си общински съветници.

На празничната сесия, провела се традиционно в голямата зала на общината, присъстваха всички 13 общински съветници, които удостоиха с почетни отличия 9 изявени личности, граждани на Годеч.

„Днес поднасяме сърдечна признателност и комплименти към онези наши съграждани, които със своята дейност славят града ни не само в пределите на България, но и в цял свят. Признателни сме и се гордеем със значимите личности от Община Годеч”, призна Мария Владимирова и връчи следните отличия:

Грамота за заслуги към Община Годеч: Проф. Кирил Мартинов Богданов – за принос в развитието и обогатяването на науката и културата на града и региона.

Професор в Лесотехнически университет София, катедра „Лесоустройство” самостоятелно и в съавторство е издал над 110 заглавия, в т.ч. университетски учебници, ръководства, инструкции, наръчници, разработил е теория за многофункционално стопанство в горите.  Успоредно с пряката си дейност по специалността, професор Богданов е написал е и книга, свързана с родния му край с.Гинци под заглавие „Светлини на юг от Петрохан”, издадена по повод 95-тия юбилей на Читалище „Младост”с. Гинци. Член на съюза на учените в България.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Григор Рашов Марков – за принос в развитието и обогатяването културата на града и региона.

Посвещава твърде много от своето време за изследване на историческо и културно наследство на с.Гинци. Това е първото по рода си подобно изследване. За активната си родоведческа и краеведческа дейност неколкократно е удостояван с почетни грамоти и званието „Заслужил родоизследовател и краевед”.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Николина Илиева Каралеева – за принос в развитието и обогатяването културата на града и региона.

Дългогодишен учител по история в гр. Годеч, автор на книгите „Приказка за корена”, „Разбоишкият манастир” и „Мургаш”. Написаното от г-жа Каралеева е ценен влог в краеведската литература. Със своите книги тя популяризира духовните светилища в нашия район.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Първан Кирилов Милчев – за принос в развитието и обогатяването културата на града и региона.

Дългогодишен учител по български език и литература, който от години пише очерци, разкази, етюди. В своите 5 подвързани тома г-н Милчев описва силата на хората от неговия роден край, израснали и живеели сред една сурова природа, но запазили най-много любовта си към българското народно творчество.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Цветан Вучков Кулин – за принос в развитието и популяризирането на фолклора в града и региона.

От 1970 г. до 1994 г. той е главен художествен ръководител на ансамбъл „Нишава”, работил активно за запазването на културата в града. Голяма е неговата роля на творец, създал танцови постановки, които се играят и до днес. С това той е запазил и предадал на редица поколения творчеството си и любовта към българския фолклор.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Румен Иванов Павлов – за постижения в областта на спорта и прослава на родния град.

От 1998 г. до настоящия момент г-н Павлов има огромен принос за възраждането на спортната дейност, в частност на футбола на територията на община Годеч. До 2008 г. работи активно по възстановяването и поддържането на спортната база – градския стадион. Организира детско-юношески подготвителни групи по футбол, като част от подготвените млади таланти достигат и до национални гарнитури на различни възрастови групи, взема дейно участие в организацията на местния мъжки футболен отбор, който под негово ръководство става първенец в „А” ОФГ за 2012-2013 г. и играе заключителен бараж за влизане във „В” футболна група.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Димитър Тодоров Димитров – за постижения в областта на спорта и прослава на родния град.

Дългогодишен деятел в спорта по тенис на маса. Има множество участия и медали от окръжни първенства, републикански спартакиади и фестивали, международни приятелски срещи и турнири. От 1977 г. е назначен за треньор по тенис на маса в ДФС Годеч. Неговите състезатели имат спечелени многократно окръжни, зонални и републикански първенства.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Антоний Делчев Еленски – за постижения в областта на спорта и прослава на родния град.

Дипломиран специалист по тенис на маса. Преминал през всички стъпала на спортната йерархия: активен спортист, играещ треньор, треньор, организатор, методист, съдия. През 1994 г. учредява и регистрира все още непознатия за широката общественост в Годеч спорт – ръгби /РК „Гранит”. През 1998 година слага началото на организирано развитие на женското ръгби в Годеч и страната. Като ръководител на ръгби спорта в Годеч постига 16 шампионски титли.

Грамота за заслуги към Община Годеч: Тодор Николов Тодоров – за принос в развитието и обогатяването културата на града и региона.

Родом от гр. Годеч.  Завършил художествената академия. Още от малък създава десетки картини, отразявайки околностите на Годеч. Негово дело са няколко пана в Годеч и митница Калотина, изографисал е изцяло манастира „Св.Николай летни”, реставрирал е и няколко икони в църквата „Св. Димитър” . Със свои творби и икони е участвал в редица национални и международни изложби, които са високо оценени. В нашия град е правил няколко изложби.

Почетен знак и Грамота за заслуги към Община Годеч: Бригаден адмирал доц. д-р Иван Младенов Йорданов – за заслуги в изпълнение на своя граждански и служебен дълг.

Роден в гр. Годеч. След дипломирането си във ВВУ Варна завършва със златен медал и Ленинградската (сега Санктпетербургска) военноморска академия (1977). По-късно там з 1983 г. защитава и докторската си дисертация на тема „Пътища за повишаване на устойчивостта на свързочната система на ВМФ на РБ”. Първият му дипломатически пост е 4 години в Лондон като военен, военноморски и въздушен аташе, в компанията на европейския военен елит. Със званието Бригаден адмирал е удостоен като началник на ВВУ Варна, преди да отпътува като аташе по отбраната във Вашингтон. Основната мисия на България тогава е била да стане член на НАТО.  Морската му практика включва и длъжността щурман на военен кораб. Награждаван е с редица ордени и медали, включително с орден за заслуги на САЩ. На стената на славата във ВВМУ Варна е увенчан и от двете страни.

Източник: Актуален глас

Тагове