Удължиха срока за регистрация за Националната програма „Обучение за ИТ кариера“

1250 преглеждания

Вижте докога могат да кандидатстват десетокласниците

Поради засиления интерес срокът за регистрация за Националната програма "Обучение за ИТ кариера" е удължен до 24:00 часа на 09.10.2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. За втора поредна година стартират обученията по професията „Приложен програмист“ по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ на Министерството на образованието и науката в изградените пет IT- центъра в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец.

От програмата могат да се възползват всички настоящи десетокласници, които не се обучават в паралелка за придобиване на професионална квалификация по професия от ПН „Компютърни науки“.  Те могат да започнат своя 3-годишен курс на обучение през ноември т.г. и да го приключат едновременно със завършване на средното си образование. Обучението е безплатно и е в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще се провежда онлайн. Лекциите и упражненията са в събота и неделя. Във всеки център могат да кандидатстват не само местни ученици, а и десетокласници от съседните общини и области. На всеки одобрен курсант от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

Сформирането на групите от ученици от Х клас ще се осъществи след входящ тест за допускане за обучение. За него не се изискват специфични знания по програмиране. Самият тест оценява на първо място базови умения и дигитална култура, които се очаква да са придобити от учениците. Той има за цел и да провери мотивацията за включване в програмата и отделяне на част от свободното време за обучение по програмиране, както и желанието за работа в сферата на ИТ сектора.

Всички кандидати трябва да се регистрират онлайн за включване в националната програма на  адрес: https://it-kariera.mon.bg/e-learning/ . Важно е да се въведе коректно е-майл на кандидата, тъй като чрез него ще се осъществява достъпът до входящия тест. В периода между 10.10.- 13.10.2018 г. на посочения е-майл ще постъпи парола за достъп. Тестът ще се проведе на 14.10.2018 г. от 10:00 часа.

Обученията се провеждат към изградените пет IT- центъра за софтуерно обучение: в София – към Технологично училище „Електронни системи“ и Технически Университет - София, Правец – към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи, град Правец и Технически университет – София, Русе – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ - Русе, и Русенски университет „Ангел Кънчев“, Пловдив – към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Бургас – към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ -  Бургас.

Партньори в Националната програма са организации и фирми от ИТ сектора: Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии (ИКТ Клъстер).

Източник: МОН
EspressoNews