Управителят на Мултивак, Ивайло Димитров за новото предприятие и разкриването на работни места в Божурище

2783 преглеждания

Ивайло Димитров е управител на „Мултивак България“, дъщерно дружество на германската компания „Мултивак“, която оперира в цяла Европа. Espressonews разговаря с него за предстоящoто изграждане на производствено предприятие в Икономическа зона Божурище, разкриването на нови работни места и бизнес климата в България.

1.    Защо избрахте Божурище за Вашето предприятие?

Божурище е място, на което се спря Борда на Директорите на МУЛТИВАК Груп след множество анализи на различни локации около София. Натъкнахме се на добри предложения, но липсваше добър мениджмънт и инфраструктура.

Нашето решение се спря на Индустриална Зона Божурище поради факта, че се менажира от Национална компания индустриални зони. Наред с това имаме добрия пример на няколко други високотехнологични предприятия като BHTC, Volacom, Walltopia и др. От гледна точка на местоположението на зоната, можем да кажем, че тя е на много добра логистична позиция, в близост е до нова високоскоростна отсечка на Околовръстния път.

От гледна точка на кадрите -  Индустриална Зона Божурище е притегателно място, а самата Община Божурище е с преобладаващо население в икономическа активна възраст.

 

2.    Какво предстои по реализацията на проекта и кога ще отвори врати?

Строителните дейности по проекта започнаха и се надяваме да го завършим в кратки срокове, а през август – септември следващата година да отбележим тържествено откриването на новия завод.

 

3.    Как виждате съвместната си работа с общината и местните общности?

Работим активно с Община Божурище. В лицето на кмета на Община Божурище до момента сме получили разбиране и много бързи действия. Всички срокове, които сме поставили до момента на Общината са били спазени.

 

4.    Планирате ли дейности, свързани с подобряване на околната среда и инвестиции в сферата на корпоративната социална отговорност в подкрепа на местната общност и инициативи?

МУЛТИВАК е социално отговорна компания, която води политика на опазване на околната среда във всички свои направления и дъщерни компании. Производствената централа в Германия спазва всички екологични норми. Така ще бъде и в България. Изолацията на производствените сгради на МУЛТИВАК България ще е от най-висок клас и така ние ще можем да изразходваме по-малко енергия за затопляне, което води до по-нисък въглероден отпечатък в крайна сметка.

Предстои да инвестираме и в много други иновативни и екологични технологии, които ще подобрят качеството на работа в предприятието и качеството на живот в района на Божурище.

 

5.    При условие, че разкривате нови работни места, от къде ще набирате персонал и как ще осъществявате неговия подбор и обучение?

От 2015 год. до днес насам МУЛТИВАК България е утроил броя на своите служители. Това става благодарение на активната ни HR кампания, непрекъснато участваме в студентски трудови борси и търсим млади обучаващи се кадри, които целим да обучим професионално и профилирано, за да продължат по-нататък своята кариера именно в МУЛТИВАК. Предстои в кратки срокове да разкрием още около 100 работни места и така на първи етап от развитието на нашия инвестиционен проект в България – до 2018 год. - да достигнем 153 души персонал. На втори етап до 2020 год. ще разкрием още много нови работни места за висококвалифицирани служители.

 

6.    Какви специалисти ще бъдат необходими за работа в новото предприятие?

За производството ни ще търсим шлосери и стругари на машини с ЦПУ, планировчици, специалисти по логистиката, конструктори. Нека да не забравяме, че производственото предприятие ще приюти и център за споделени услуги, за който търсим ИТ специалисти с опит в SAP, Microsoft Share Services, CRM и други.

 

7.    Каква част от производството на най-големия производител на опаковъчни машини в света – Multivac Group, е ситуирано в България и защо избрахте страната за тази инвестиция?

Започвам с последната част на въпроса Ви: Борда на Директорите на МУЛТИВАК Груп избраха точно България поради членството на България в ЕС, но и заради другите предимства, с които разполагаме - нисък икономически, валутен, социален и политически риск, заради подобряващата се икономическа среда, добрия диалог с Министерство на икономиката, улеснени процедури за инвеститорите клас А, Б, В и др.Обратно към първа част на въпроса, нашето производство е спомагателно производство на производствата в Лехашау, Австрия и във Волфертшвенден, Германия. Българското производство ще поеме ежегодния ръст на компанията в световен мащаб, който е двуцифрен.

 

Десислава Василева