Утвърдиха Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в гр. Своге

1368 преглеждания

Утвърдиха Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в гр. Своге

Кметът на Своге утвърди със своя заповед Система за приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на гр. Своге за учебната 2018/2019 учебна година.

Според обосновката към документа, разработването на Система за прием на ученици в първи клас в училищата в гр. Своге е продиктувано от чл. 43, ал. 1 от Наредба № 10  от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование. За прием на ученици в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище Общините трябва да разработят система за прием.

В гр. Своге съответните училища са: Средно училище „Иван Вазов“ и Начално училище „Д-р Петър Берон“. Чрез приемане на тази система за прием на ученици в първи клас на общинските училища в гр. Своге ще бъдат въведени ясни и точни правила.

Изискванията на чл. 43, ал. 1 от Наредба № 10 са обсъдени на среща с представители на общинската администрация и директори на общински училища от гр. Своге, в които се осъществява прием на ученици в първи клас.

Заложените правила в системата ще бъдат достъпни на сайта на Община Своге за заинтересованите родители.

Освен улесняването на родителите и директорите, с утвърждаването на системата ще бъде оптимизирана работата на общинската администрация, която според чл. 256, ал. 1, т. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование е длъжна да осигурява и контролира обхвата на подлежащите за записване в първи клас, както и на всички деца и ученици в задължителна училищна възраст, се казва още в обосновката.

Вижте Система за приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на гр. Своге за учебната 2018/2019

EspressoNews