Ученици от 18 училища, участваха в иновационен лагер на тема „Суровини и природни ресурси“

1577 преглеждания

ПГ "Велизар Пеев", Своге, бе представена от Елица Борисова, Гергана Колева и Катрин Георгиева

Елица Борисова, Гергана Колева и Катрин Георгиева, ученички от XI клас, специалност „Икономика и мениджмънт", представиха професионална гимназия „Велизар Пеев“ в иновационния лагер на Джуниър Ачийвмънт България по проект "Към иновации и предприемачество, чрез суровиници и природни ресурси". Събитието се проведе на 10 и 11 май в София. 

50 ученици от 6 града и 18 училища се включиха в лагера и решаваха казус, свързан с кръговата икономика и рециклиране на световните ресурси. Целта на проекта, който се реализира пилотно в България и Румъния, е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферите зелени технологии, био земеделие, нови индустрии и зелено предприемачество.

Участниците бяха разпределени в осем екипа с ментори -инж. Димитър Стоянов, национален сътрудник на евродепутата Владимир Уручев, представители на Софийска Вода, част от Veolia, компания, партнираща на EIT. В журито се включиха представители от мениджмънта на JA България, „Солвей“ и „Софийска вода“.

На първо място се класира отбор Bulgarian Innovation Team с техния продукт “Corkies”, който предлага рециклиране на коркови тапи, от които да се произвеждат части за детски конструктор, подобен на популярните конструктори Lego. Екипите, в които участваха Елица Борисова и Катрин Георгиева бяха класирани съответно на второ и трето място. 

EspressoNews