Ученици от Банкя се запознаха с конкурса „Работилница за репортери“

2026 преглеждания

Проектът разширява обхвата си - включени са няколко нови общини, като една от тях е Банкя

Управляващият директор на регионалния новинарски портал Espressonews.bg, Десислава Василева се срещна с ученици от 78 СУ „Христо Смирненски“ в град Банкя. Разговорът с учениците е част от стартиралата информационна кампания за четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“. Едно от най-модерните училища в страната, което през тази година ще отбележи своята 130 годишнина, се включва в проекта за първа година, като  възпитаници му от 9 до 12 клас ще имат шанса да изявят своя творчески талант и да се борят с конкуренцията на своите връстници от Благоевград, Божурище, Ботевград, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Мездра, Своге и Сливница. Срещата се състоя с любезното съдействие на секретаря на район „Банкя“ Силвия Бонева, която заяви подкрепата на общината към конкурса и талантливите ученици, които ще вземат участие в проекта.

Домакин на срещата бе заместник-директора на училището Антония Веселинова, която представи Десислава Василева на учениците. В обръщението си към тях, Десислава не успя да скрие емоцията и вълнението, свързани с конкурса, който дава възможност на младите таланти едновременно да усвояват тънкостите на журналистическата професия и да получат своето кариерно ориентиране, но и чрез техните творби по неповторим начин да бъде представен родния им край, културата, историята, природните и икономически възможности, личности и красота. Тя обясни регламента на надпреварата и журналистическите жанрове, в които ще работят участниците в тазгодишното издание, менторите, които ще ги наставляват, някои от вече известните награди, както й темата на четвъртото издание на „Работилница за репортери“ - „Пътят към дома“.

Емоционалната среща продължи с представянето на двама от победителите в изданията през 2017 и 2018 г. - Симеон Симеонов от Годеч и Теодора Александрова от Враца, които днес са първокурсници във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет, като участието им в Работилницата има значима част към изграждане на отношението им към журналистическата професия и избора на посоката, в която да продължат своето образование след завършване на средно училище.

„Този проект променя възгледи, пътища, съдби - той ме накара да остана в България и да се занимавам с това, което умея и харесвам! Затова опитайте - не знаете къде може да ви отведе конкурса.“ - това бе част от призива на Симеон Симеонов.

Теодора Александрова сподели: „Може би се страхувате, че няма да се справите с възложените задачи, но уверявам ви, че когато дойде края на конкурса, ще ви бъде странно, че не получавате нова задача и определено мъчно за работилницата“ .

В проведената дискусия, те отговориха на възникнали въпроси и изразиха своето очакване, че с не малка част от учениците ще имат още много поводи за срещи, по повод на участието им в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ и след това, защото освен обучение и изява на творчески талант, конкурсът състава връзки и приятелства, които остават за дълго. Те бяха убедени, че след старта на приключението, гражданите на Банкя и на цялата страна ще имат възможност да прочетат много техни качествени материали на страниците на Espressonews.bg, които ще им създадат много положителни емоции и ново знание за този хубав град и регион на България.

Програмата с информационни срещи по повод конкурса продължава в рамките на оставащите дни до края на седмицата, като днес, в четвъртък, екипът на Espresoonews.bg ще бъде във Враца, от където са победителите в миналогодишното издание Теодора Александрова и Ани Павлова и в Мездра, която, както и Банкя ще се включи за първи път в надпреварата.

„Работилница за репортери“ е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния новинарски портал. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като същевременно показват и развиват таланта си за творческо писане, да имат възможността да представят своите родни места и тяхната култура, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение.

Тазгодишното, четвърто издание на „Работилница за репортери“ е под надслов „Пътят към дома“, като в рамките на шест седмици бъдещите репортери ще усвояват знания в журналистиката под менторството на екипа на регионалния новинарски портал и  журналисти от национални медии, в лицето на Миролюба Бенатова, Доника Ризова и Емил Спахийски. За трета поредна година патрон на проекта ще бъде българския евродепутат Ева Майдел и тя ще предостави голямата награда в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европарламента. Официалният старт на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ ще бъде даден на 18 март с първата журналистическа задача, която ще получат учениците.

Теодора Александрова