Ученици от Костинброд посветиха кръгла маса на 140 годишнината на българска държавност

1247 преглеждания

Кръгла маса, посветена на 140 годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска Конституция се проведе в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” на 1 март. Събитието събра в салона на културната институция ученици и учители от всички училища на територията на общината. Специален гост на кръглата маса бе Христина Богданова - правнучка на сестрата на Васил Левски - Яна, която сподели интересни факти за рода на Апостола.

Събитието уважиха и Николай Борисов - заместник-областен управител на Софийска област и правнук на народен представител в първото българско Народно събрание и представители на община Костинброд, сред които Игнат Гюров - общински съветник, Бистра Боянова - експерт връзки с обществеността, Тереза Власайкова - секретар на МКППМН и Кристина Йорданова- „Култура и спорт”. Своите възпитаници подкрепиха Даниела Борисова - директор на Първо ОУ „Васил Левски” и  Светослав Иванов - директор на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец”.

Материалите на учениците проследиха хронологично причините, хода и военните действия, по-сериозните битки от Руско-турската Освободителна война, както и подписването на Санстефанския договор.

В края на кръглата маса участниците получиха грамоти от секретаря на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”-  Стойна Таскова.

Инициативата се провежда за трета поредна година, като през 2018 г., тя бе посветено на 140 години от Освобождението на България, а през 2017 г. на 100 годишнината на участето на България в Първата Световна война.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд