Ученици от две костинбродски гимназии посетиха 3-та Авиобаза Граф Игнатиево

1792 преглеждания

3-та Авиобаза Граф Игнатиево посетиха учениците от девети и десети клас на СУ „Д-р Петър Берон“ и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец” – град Костинброд

Посещението се състоя на 20 април и бе организирано от Община Костинброд и г-н Иван Иванов – старши експери Централно военно окръжие в общината. То е част от задължителната подготовка на учениците и задълженията на гражданите по отбраната на страната.

Учениците бяха посрещнати от състава на Военно формирование 28000, а заместник командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Димитър Петров им представи мисиите, в които участват пилотите, авиационната техника и историята на авиобазата.

Последва обиколка, в която учениците имаха възможност да разгледат машинните отделения, хангарите с МИГ-29 и МИГ- 21, парашутното отделение и музея на авиациата.
 3-та авиационна база е най-голямото и боеспособно съединение от състава на Българските Военновъздушни сили, дислоцирана на две летища – Граф Игнатиево и Долна Митрополия.

Авиационната база в Граф Игнатиево осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на Република България, чрез изпълнението на задачата по Air Policing, свързана с носенето на непрекъснато бойно дежурство в интегрираната система за ПВО на НАТО.  
Летище Граф Игнатиево притежава съвременна авиационна техника, модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на НАТО и ICAO полоса за излитане и кацане и най-вече надежден екип от високо квалифициран летателен, инженерно-технически, логистичен и свързочен състав.     
За да развива бойните си способности, опит и съвременен облик, авиобазата осигурява провеждането и участва в международни учения и двустранни тренировъчни полети с партньори от Алианса.

В посещението на Авиобаза Граф Игнатиево участваха още г-н Любен Кънчев- заместник-кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов-служител по сигурността  и обществения ред в община Костинброд , г-н Димитър Георгиев- Директор на Общински Инспекторат, г-жа Таня Иванова от отел „Образование” в общинската администрация.

В рамките на визитата, г-н Любен Кънчев поднесе специален подарък на командира на Авиобаза Граф Игнатиево - бригаден генерал Иван Лалов и отправи поздравления и благодарности за гостоприемството от името на кмета на Костинброд г-н Трайко Младенов.

EspressoNews