Учредяват мегарегион – Европейска група за териториално сътрудничество /ЕГТС/

1820 преглеждания

Костинброд бе домакин на среща между общините на запад от София и сръбската община Пирот

Община Костинброд бе домакин на проведената на 21.02.2019 г. кръгла маса във връзка учредяването на мегарегион – Европейска група за териториално сътрудничество /ЕГТС/. В срещата участваха представители на община Пирот от Република Сърбия и общините Божурище, Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница, чиято дейност и живот EspressoNews.bg отразява приоритетно. 

По време на кръглата маса, Владица Тошич - заместник-председател на общински съвет на община Пирот и съпредседател на Еврорегион Нишава направи презентация на тема: ЕГТС – ЕВРОПЕЙСКА ГРУПА НА ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО „ГРАДИМ БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО“, в която запозна участниците с инициативата за създаването на първата европейска група за териториално сътрудничество между сръбски, български и румънски общини - „ЕГТС Eurobalkan“ /BG / RO / SRB/. 

Очаква се учредяването на този трансграничен проект да стане тази есен, като община Видин ще бъде център на бъдещия регион. Освен общините на запад от София и Видин, от българска страна в него желание за участие е заявила и община Монтана. На срещата стана ясно, че и Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще партнира в начинанието. 

От румънска страна ще се включи община Калафат, а от сръбска, освен община Пирот, желание за участие са изразили и общините Бабушница и Цариброд.

В рамките на кръглата маса в община Костинброд, участниците се обединиха около амбицията, сътрудничество да донесе максимални ползи за жителите на общините и държавите и подкрепиха мотото на проекта „Градим бъдеще заедно“ и застава зад него!

EspressoNews