Фестивал на хумора и шегата в село Скрът, община Петрич

2431 преглеждания

„Колкото хора, толкова умове” бе мотото на тазгодишното събитие

За петнадесета поредна година в с. Скрът, община Петрич, се проведе фестивал на хумора и шегата по случай 1-ви април. Домакин на събитието бе местното НЧ „Антон Попов”, а фестивалът премина под мотото „Колкото хора, толкова умове”. Това е важна традиция за селото, която кара млади и стари да се събират и заедно да отбелязват Деня на шегата със забавни анекдоти, сценки и весели песни, с които смехът на публиката е гарантиран. Тазгодишното издание започна в 18:30 ч., като в продължение на два часа, жителите и гостите на селото се наслаждаваха на изпълненията на участниците.

Всичко започва преди 15 години под 300-годишния чинар, в центъра на с. Скрът, където зевзеци от селото си  разказват един на друг анекдоти, а около тях се събира и публика. У тях се поражда идеята, че могат да превърнат този обичай в нещо по-голямо, в което да бъдат включени и представители от цялата община. На 01 април 2004 г. се провежда първото издание на инициативата, която жъне успех и с него се поставя началото на традиция, която продължава и до днес. От създаването си фестивалът има състезателен характер, с ясен регламент и официално жури, в което се включват читалищни ръководители и един представител от общината, които оценяват изпълненията на участниците и присъждат статуетки за първо, второ и трето място и парични награди.

Тази година, по решение на организаторите, състезателният характер на събитието бе премахнат, но това не попречи на участниците и зрителите да се забавляват. Част от програмата бяха групи от СУ „Паисий Хилендарски“, с. Първомай, НЧ „Антон Попов-1926“, с. Самуилово, НЧ „Просвета-1928“, с. Габрене, НЧ „Просвета-1936“, с. Беласица, Пенсионерски клуб село Първомай и домакините от НЧ „Антон Попов-1952“, с. Скрът, Всяка една от групите трябваше да потвърди до 15 март своето участие. Въпреки, че тази година участниците са само от община Петрич, предишни години по покана на организаторите участват и групи от република Македония.

Събитието започна с поздрав от официалните гости от общината - Илияна Попова, заместник кмет на Петрич и Методи Бисерков, началник на отдел „Образование и култура“, а обръщение към публиката и участниците отправи и дългогодишният кмет на село Скрът Надка Райчева.

Участниците бяха подбрали за Фестивала сценка, танц или песен, с която да се представят. Повечето от изявите бяха с фолклорни мотиви и съгласно регламента с хумористична насоченост. Всяка една от групите разполагаше с време от 15 до 20 минути, в което да помести програмата си. Закачките и шегите бяха свързани със съвременния политически живот, осмиваха се също и нрави и качества на българина. В края на фестивала на участниците бяха връчени грамоти за участние и парични награди.

Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на община Петрич, а входът за всички бе свободен. 

Материалът е изготвен от Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца