Фондация „Конкордия България“ проведе „Фестивал на талантите“ - празник за децата в неравностойно положение

1572 преглеждания

Фондацията отбеляза 10 години от началото на дейността си в страната

Над 100 деца и техните родители играха и твориха по време на „Фестивал на талантите – твори, играй, забавлявай се!”. Той се проведе на 16.06.2018 г., на територията на социален и младежки център „Св. Константин“ в град София. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на фонд „Социална закрила” към МТСП и под патронажа на фондация „Конкордия България“. Фестивалът даде възможност за изява в областта на изкуството, творчеството и спорта на деца и млади хора от рискови и маргинализирани групи, ползватели на социалните услуги на фондацията. 

Отец Маркус Инама, ръководител на дейността на „Конкордия България”, сподели пред участниците: „Расте, но не старее“ – така звучи мотото на гр. София, столица на България. Можем ли да го използваме и за „Конкордия“ – „Конкордия“ расте, но не старее“? И двете неща са верни – ние остаряваме, иначе нямаше как да празнуваме 10 годишнината на „Конкордия България“. „Конкордия“ остава млада и нашето мото „Който спасява един живот, спасява целия свят“, както и преди остава живо и в сила. Искам да благодаря на всички, които ни се доверяват, на всички, които са ни помагали и ни помагат, за да можем да допринесем към солидарното и отворено общество тук в България.

По време на Фестивала официално беше открита и детската площадка в двора на Фондацията, средствата за която са набрани чрез инструмента за провеждане на благотворителни кампaнии и набиране на дарения www.platformata.bg

В работата си „Конкордия България“ използва различни методи за подкрепа на децата и младежите в неравностойно положение. Изкуството, спортът, игрите са доказано средство за поддържане на диалог и разбирателство между хората от различни социални групи. Работа на европейско ниво, професионализъм, личен хъс и мотивация са ключови за развитието на фондация „Конкордия България“ в последните десет години. 

По време на „Фестивал на талантите“ на изявилите се в различните дейности деца, се раздадоха награди, осигурени с финансовата подкрепа на Фонд „Социална закрила”.

Фондация „Конкордия България“ е част от мрежата на организацията в обществена полза „Конкордия Социални проекти“ с дейност в България, Румъния (от 1991 г.), Република Молдова (от 2004 г.) и Австрия (от 2016 г.) и офиси в Австрия и Германия (от 2016 г.). „Конкордия“ е независима организация, работеща на международно ниво, която има за цел да помага на деца, младежи и семейства в нужда. 

Първият проект на фондацията в България се реализира през 2008 г. в рамките на Социален и младежки център „Св. Константин” – комплекс от социални услуги в подкрепа на деца и младежи от рискови групи. През 2014 г. се реализират и първите изнесени социални проекти на „Конкордия“– Център за настаняване от семеен тип и Наблюдавано жилище. Днес фондацията управлява няколко различни типа социални услуги – дневни (две от които са делегирани от държавата чрез договор със Столична община), консултативни и резидентни, също мобилна работа сред маргинализирани общности, както и две собствени социални предприятия.

EspressoNews