Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина минават към НЗОК

1517 преглеждания

Обединяват се още ИА "Медицински одит" и Агенцията по трансплантация

Изпълнителната агенция по трансплантация  и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ се обединяват в една обща структура – Агенция за медицински надзор. Това е разписано в проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса, който беше обявен вчера.

Реформата е следствие от продължаващите месеци наред проблеми с белодробни трансплантации на български граждани в Европа, който доведе до смъртта на млад мъж и предизвика обществена и политическа реакция. След нареждане от премиера Борисов, последва бързата реакция на здравното министерство, което в крайна сметка одобри варианта за нова структура под шапката на Здравната каса.

Предложението разясни в ефира на btv заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Според нея реформата ще съчетае най-добрите практики на НЗОК и Фонда и няма да се отрази негативно на лечението на деца в чужбина. Начева допълни, че моментът за промяна е настъпил, тъй като са отчетени пропуските в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации.

Според промените, Агенцията по трансплантации и медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор. Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата. Не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

По думите на Жени Начева предимството, което ще даде реформата е, че документи вече ще се подават на едно място, работата с родители на деца, нуждаещи се от лечение ще се облекчи, а лечението, свързано с трансплантациите ще има един източник на финансиране – Здравната каса.

За реализирането на промените ще бъде направен трансфер от 14 милиона лева от бюджета към Фонда за лечение на деца и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина, като НЗОК ще продължи да ги финансира. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали, обобщи Жени Начева и допълни, че ще бъдат въведени нови правила за пълна прозрачност за дейността на Здравната каса.

Източник: btv