Храната е от първостепенно значение за предпазване от грип

1200 преглеждания

Съвети от експерти в предепидемичната обстановка

Храната служи основно за превенция и за терапия. Това заяви в сутрешния блок на БНТ диетологът проф. Донка Байкова в коментар по темата за мерките, които да предприемем за здравето си по време и преди настъпването на грипна епидемия.

В първия случай би трябвало да поддържаме една добра имунна защита на организма. При грипните състояния хранителният фактор не е водещ, но има първостепенно значение за превенцията, поясни експертът.

По думите на проф. Байкова, можем да прибегнем към натурални източници на биоактивни вещества. Добре е да консумираме пълноценни белтъчни, за да поддържаме добро и балансирано хранене - яйца, риба, леки птичи меса и техните кулинарни изделия – например пилешка супа.

В менюто е добре да има и много зеленчуци и плодове, защото са богати на витамини и минерали. Няма нищо по-добро от тиква, ябълка и цитрусите, допълва още диетологът. Зърнените храни, които са полезни в този сезон, са булгур, пълнозърнест ориз, царевични продукти, киноа, просо и много и различни семена. Задължително се препоръчват ядки.

При разболяване минаваме към леко хранене. Много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита на ден, големи количества лимонов или портокалов сок и пилешка супа. Препоръчват се поне 1,5-2 л. употреба на билкови чайове - бъз, лайка, мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина, обобщава проф. Донка Байкова.

Темата коментира и общпрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите й е  задължително да потърсим личния си лекар при съмнения за грип. Без някой да Ви в прегледал, не може да назначи терапия по телефона, категорична е д-р Николова.  

Според нея би могло да се започне противовирусна терапия, ако симптомите са много ясно изявени. В предемидепична обстановка може да се ползват и имуностимулатори и маски, които трябва да се сменят на час, час и половина, защото губят ефект, допълва д-р Николова и обръща внимание , че добрата лична хигиена е особено важна - ръцете трябва да се мият често със сапун и помещенията да се проветряват често.

EspressoNews