Церово - едно малко, но велико кътче в Искърското Дефиле

3597 преглеждания

Церово - едно малко, но велико кътче в Искърското Дефиле

Винаги съм смятала, че моят роден край, че моето село, е най-красивото място на Земята. Макар, че не е голямо, много известно, или много населено, нищо не може да се сравни с красотата на заобикалащата ме природа!

Моята земя е сгушена в подножието на Стара Планина. Планинските върхове се издигат над мен. Гледам ги - сякаш стигат до облаците. Как може нещо толкова величествено да съществува? Изгледът към тях винаги ме кара да настръхна, да се чувствам малка. Спомням си като малка как съм играла с приятелите си точно в горите на тези планини. Ходили сме на излети, на разходки - неща, които никога не мога да забравя!

Имам щастието, че съм родена в точно този край, заобиколен от забележителности - Джуглата, Искърското дефиле, а само след няколко километра се простират великите Лакатнишки скали. Но нека се върнем към моя роден край:

Искърското дефиле е наречено също „най-приятния маршрут за пресичане на Стара планина“, преминава през селото. След разходка във ВЕЦ-а, където реката е бавна и сякаш укротена, се чувствам по-спокойна, това е великата Искър.

Джуглата - скалната пирамида, изобразена на герба на моето село - с овална форма, стъпаловидно стесняваща се във височина. Тя ми напомня колко невероятна и колко могъща е природата!

Заобиколена съм и от пещери - Водната пещера“ ., „Маяница“  „Говорът на водата“. Всяка от тях е различна, всяка от тях  сама по себе си невероятна!

Мога да похваля също и със събора, който моето село прави всяко лято - хора от различни градове и села се събират на площада и празнуват със пищни танци и народна музика.

Всички тези неща ме карат да се гордея, че съм една от тези, които могат да се гордеят, че са израстнали с хубавата и чиста природа, прекарала детството си сред пойните птички и дивите, нямащи край планини!

Материалът е изготвен от Ларита Богомилова, ученичка в 9 клас, в ПГ "Велизар Пеев" град Своге за ученическия проект на EspressoNews - "Работилница за репортери 2018 - Родова памет"

„Работилница за репортери 2018 – Родова памет“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaУНСС.