Църквата почита Света Анна

998 преглеждания

Символ на женското начало, закрилница на момичетата, бременните и вдовиците

Православната църква почита днес Зачатие на Света Анна. Тя е майка на Богородица, а култът към нея датира от VI век - времето на построяване на първата църква във Византийската империя, носеща нейното име.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка, те трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството било считано за Божие наказание и не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Затова и Света Анна е символ на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените и затова на днешния ден те не работят, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка.

Традицията повелява още момите да пуснат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, значи скоро ги очаква женитба.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината: на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - Св. Иоаким и Анна; на 9 декември, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от Вв. Анна и на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

На трапезата днес е разрешена рибата.

Имен ден празнуват всички с имена Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Аня, Яна, Янка, Янко.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие.

Източник: pravoslavieto.com

EspressoNews