Часовниковата кула в Ботевград - символ на българското изящество и сила

2950 преглеждания

153 години в служба на хората

№81 – номерът в книжката на Стоте национални туристически обекта на България, на който човек ще открие удивителната часовникова кула в Ботевград. С височината си от 30 метра тя е най-високата кула не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Тя се отличава и със своята стилна външност, носеща барокови елементи. Днес тя е символ на града и гордост на ботевградчаните.

Кулата е построена през 1866 г. в центъра на града от врачежанския майстор Вуно Марков. За съжаление името на архитекта, сътворил тази историческа забележителност, е неизвестно. Причината за нейното построяване била, че село Самунджиево (тогавашното му име) е обявено за град, поради предложението на османския държавник Мидхад паша. Часовниковият механизъм е направен от местния железар Генчо Наков, по прякор „Катранджията”. По-късно е сменен с друг механизъм, изработен от майстори в Етъра, и е преместен в Историческия музей на града, където може да бъде видян от всекиго. Камбаната е изработена от майстор Лазар Димитров, родом от Банско.

Външността й е коренно различна от останалите български часовникови кули. На първо място нейната височина (30 метра) я прави много по-изящна от останалите в България. Красотата й идва от бароковите символи и стенописи, изрисувани върху корнизите на кулата. Тяхната вълнообразна форма е още едно доказателство, че Ботевградската часовникова кула е наистина отличаваща се. Кубето на кулата показва от своя страна влиянието на мюсюлманските традиции - то е заоблено и заострено. Долната част на кулата е каменна зидария с вратичка и  дребни отворчета. Нагоре се наблюдава вълнообразна надстройка, по-малка от основата на кулата и след това - най-малката надстройка. Тя е с шестоъгълна форма и място за камбаната, над което се намира кубето на кулата. През 1870 г. е сложен ветропоказател. Белите надстройки са украсени със сини фрески. Те разчупват нейната външност и й придават много красив, елегантен и свеж вид. Камбанният й звън се чува в радиус от 3 км.

Кулата освен че придава красота на града, носи и своята символика. От началото на нейното построяване на върха й е имало дървена къщичка. В нея се е намирал турчин с фес, който е излизал от кутията и се е покланял на всеки камбанен звън. След Освобождението българите свалили тази кутия, символ на България под турското владичество, и я изгорили.

Часовниковата кула е символът на Ботевград. Не случайно тя е в герба на града. Днес уникалното архитектурно богатство има за цел, както и преди 153 години, да известява хората за точния час, а също служи и за място на срещи. Кулата учи възрастните и децата да бъдат родолюбиви всеки ден и да помнят българската история. Именно затова тя се посещава ежегодно от много български, а също и от чуждестранни туристи.

Материалът е изготвен от Анелия Карлова, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” гр. Ботевград, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца