Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

1836 преглеждания

Датата ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна

На 18 юли се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината ще бъде почетена с многобройни събития в цялата страна и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола.

Васил Иванов Кунчев се появява на бял свят през 1837 година в Карлово, в семейството на Гина Кунчева и Иван Кунчев Иванов. Васил има още четирима братя и сестри – Христо, Петър, Яна и Марийка.

В родния град на Васил Левски – Карлово, и днес продължават проявите по повод неговото рождение. Ще бъде отслужена Света литургия, след която ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Апостола – Гина Кунчева. Литийно шествие ще стигне до площад „20 юли“ в града, където ще бъдат издигнати националния флаг и знамето на Карлово.

Честванията предвиждат още литературно-музикална програма, откриване на изложба, литературен салон и концерт на военния духов оркестър.

Кулминацията на честванията ще бъде вечерта, когато от Националния музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площада, носещ името на Апостола на свободата, предстои празничен митинг-заря.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

EspressoNews