Чуриловският манастир - един забравен център на българщината

3686 преглеждания

Историята на този необикновен манастир започва през 16 в.

Отдавна забравен от Бога път стръмно се увива около урвите на планина Огражден, а пред нас се отваря една спираща дъха гледка. В този далечен край на България детски смях не се чува, а малкото жители, повечето от които пенсионери, живеят с единственото, което им е останало - спомените за щастливото време на младините. Нашият път ни води към едно точно такова място - китното малко селце Гега в община Петрич, чиито жители преди много години са избрали пътя на бягството, оставяйки селото почти обезлюдено. Но нашето пътешествие не свършва тук. Продължаваме още два километра по коларски път, който ни води до чудния чуриловски манастир „Свети Георги” или както още го наричат „Манастирът с дяволите“. До него е построено и малко килийно училище, едно отдавна угаснало огнище на просвещението, център, приобщавал българското население от дивния македонски край към общобългарския възродителен процес. Днес двата исторически обекта са една от причините все повече туристи да откриват този позабравен райски кът. Тук ароматът на билки изпълва цялото ти същество, а манастирът, сякаш сгушен в пазвата на планината, ти нашепва тихо, разказва ти хиляди истории за славни отминали времена.

Предполага се, че историята на този необикновен манастир започва още през 16 в., а през 1857 г. той е подновен и е построен във вида, в който можем да го видим и днес. Но това се предхожда от процеси, които са неизменна част от неговата история. Още преди Кримската война  будни жители на тогавашното село Игуменец, което включвало в себе си 12 махали, два пъти изпращат молби до Високата порта, искайки да им бъде разрешено да се построи храм за християните. И въпреки  че първата молба остава без отговор, втората постига целта си и през 1857 г. българите от село Игуменец се сдобиват с ферман от Абдул Меджит. Радостта им е огромна. След като е избрано и мястото, започва строежът, а за нужните материали и изграждането му  изцяло се разчита на отзивчивостта  на хората. Доказателство за голямото желание на местните за собствена църква е, че тя е изградена само за  година, а малко по-късно към нея са прибавени и две помощни сгради , в едната  от които две стаи са отделени за килийно училище.

При създаването на училището на преден план излиза и нуждата от учител. Стоян Гълъбов, родом от Чурилово и създател на първото килийно училище в Петричка кааза, мести просветителската си дейност в манастира „Свети Георги”. На разноски на селото той е изпратен в Цариград, за да бъде обучен и става първият светски учител в Игуменец. И така манастирът се превръща в лъч светлина за местните по време на тъмните години на робството,  в едно място, успяло да съхрани българщината в себе си, място, приютило надеждата на стотици българи  родното да бъде запазено.

Днес ученици там вече няма и училищните врати отдавна са затворени, но манастирът все още е отворен. 74-годишният поп Кирил изминава пеш разстоянието от три километра от собствения си дом в село Кукурахцево до манастира, за да може камбаната да огласи съседните села, разнасяйки красивия си звън по чудните баири, напомняйки, че там, в този отдалечен  край, пламъчето на живота все още не е угаснало.

И макар манастирът да не е много известен, неговите необикновени стенописи, обагрени в ярки цветове, изобразяващи сцени от деня на Страшния съд, в които дяволът е основен герой и затова е познат като „Манастирът с дяволите“, привличат туристи в този иначе забравен край. Изкачвайки се по старите, скърцащи стълби на камбанарията, пред нас се отваря неописуемата гледка към величествената планина Огражден и накацалите като птици по баирите малки селца. Гледка, която трябва да бъде видяна, за да бъде почувствана.

През 2019 г. манастирът, заедно с камбанарията и килийното училище вече са обновени по европейски проект. Това ми дава надежда, че неговата славна история и приносът му към възраждането на този край няма да бъде забравена, че този културно-исторически паметник ще продължи да съществува, оставяйки своята дълбока следа във времето.

Материалът е изготвен от Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца