Шест населени места в община Драгоман в готовност да затворят международният път със Сърбия

2774 преглеждания

Шест населени места в община Драгоман в готовност да затворят международният път със Сърбия

Жителите на Драгоман и няколко други населени места в общината са в готовност за ефективен протест заради ужасното състояние на пътя Драгоман - Цръклевци за към Годеч.

Пътят засяга пряко живущите в Драгоман, Големо Малово, Раяновци, Мало Малово, Василовци и Цръклевци. 

Жителите на въпросните населени места по продължение на пътя многократно подават сигнали към общинска администрация Драгоман и Общинския съвет, от където знаят за проблема.

Пътят обаче не е общински, а републикански. Той е третокласен, с цялостна дължина 23,7 км. 

Единствено 4 км. от целия път са напълно ремонтирани, това е частта, която започва след село Цръклевци и стига до Ломско шосе, и попада в землището на община Костинброд.

През останалите 20 километра от пътя глeдката e като "лунен пейзаж", оплакват се недоволните. 

Освен, че постоянно си чупят колите, минавайки по пътя, местните недоволстват и от това, че през зимните месеци се случва да остават откъснaти от света.

Община Драгоман вече многократно подава сигнали в Агенция "Пътна инфраструктура", но засега те остават без никакъв резултат.

Общински съвет-Драгоман многократно кани представители на Агенция "Пътна инфраструктура" на свои заседания, за да може да се даде някаква яснота и конкретни отговори по наболелия проблем на шестте населини места. 

Реакция на тези покани нямаше дълго време, а когато такава последва, на заседанието на Общинския съвет преди два месеца, бяха пратени представители, които нямаха абсолютно никаква подготовка да отговорят конкретно на дори и един от зададените им въпроси, твърдят хората.

В следствие на многобройните сигнали и жалби от населението, кметът на община Драгоман  Андрей Иванов обяви пътя за опасен преди повече от половин година. 

В отчаян опит по някакъв начин да се обърне внимание на проблема, община Драгоман неколкократно търси съдействие от БНТ 2, които вече три пъти не само излъчват материали за състоянието на пътя, но и искат отговори от АПИ кога ще предприемат мерки.

Последният такъв репортаж бе излъчен по националната ни медия в неделя /11 февруари/.

Отговорите на АПИ на въпросите БНТ 2 за проблема до момента са все положителни, но резултат за решаването му няма. 

При последното запитване от АПИ обещават пред БНТ 2, че частичен ремонт на пътя ще бъде направен през месец април.

Въпреки обещанието обаче, поради многобройните неспазени обещания, населението на община Драгоман и общинската администрация, вече не вярват на АПИ и са готови, ако и този път не се вземат конкретни мерки, да стигнат до блокиране на международен път Е-80 София - Калотина.

Гражданите на Драгоман вече имат опит в блокирането на движението по магистралата, което предприеха по повод кризата с извозването на боклука на София през 2005 година.

Тогава имаше предложение и бе обявено, че за депониране на боклука, ще се използва място в близост до мина Бели брег, която е в непосредствена близост до вододайната зона на Драгоман и селата от бурелския район. Тогава за по-малко от час населението на Драгоман, без да бъде организирано и агитирано, се събра и затвори магистралата.

Сега в драгоманско отново са готови на крайни мерки.

Ангел Лазаров