Шест ученически проекта участваха в “Търг на бизнеса - подкрепяме образованието” в Костинброд

1442 преглеждания

Шест ученически проекта участваха в “Търг на бизнеса - подкрепяме образованието” в Костинброд

Ученици и учители от три училища в гр. Костинброд организираха иновативно събитие под формата на търг с цел да насърчат сътрудничество между бизнеса и образованието в региона. “Търг на бизнеса - подкрепяме образованието” срещна представители на бизнеса от София и София област с шест ученически проекта и различни възможности да ги подкрепят. Събитието също така цели да запознае младежите с различни възможности за кариерно развитие след завършване на тяхното образование.

Нестандартната образователна инициатива се проведе във вторник, 27 февруари от 16:00 часа в малкия салон на Народно читалище “Иван Вазов”. Организатори са ученици и учители по програма “Заедно в час”, които преподават в СУ “Д-р Петър Берон”, ПГВМСС “Св. Георги Победоносец” и Първо ОУ “Васил Левски” в град Костинброд.

В рамките на събитието бяха включени изложение с паралелно представяне на шестте ученически проекта и своеобразен търг на проектите, по време на който всяка организация запозна с възможностите за подкрепа за всеки проект. Събитието завърши с голяма дискусия на тема “Каква е ролята на бизнеса за подобряване на образователните практики в училище и извън него”, в която взеха участие всички участници във форума, както и представители на местните институции и общината.

Училищните проекти, които бяха представени на “Търг на бизнеса - подкрепяме образованието” обхващат разнообразни теми и ученици от всички степени на обучение в училище - начална, предучилищна и гимназиална.

Учениците от Професионалната гимназия „Св. Георги Победоносец“ гр. Костинброд и техните учители Василена Филимонова, Стоян Райков, Кристина Ушева и Здравко Керелски се фокусират в три области - развиване на практически опит и ценни професионални умения в учебните часове с подкрепа на представители на бизнеса, разработване на класна стая на открито с еко-кът и спортна площадка и осъществяването на Първи годишен фестивал на чистотата, който обединява музика и изкуство с екология, обучение и социална ангажираност.

Проектът на по-малките ученици от Първо ОУ „Васил Левски“ гр. Костинброд с учител Николай Борисов включва силен акцент върху гражданското образование през създаването на клуб „Гражданско образование“. Той ще запознава учениците с дейността на ключовите институции в страната и ще развива и насърчава доброволчески инициативи в общността.

Учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ гр. Костинброд с учители Мая Младенова, Радослава Георгиева и Шизен Изет също са подготвили вдъхновяващи проекти. Сред тях са театрално студио за подготовка на театрални постановки на български и английски език, базар на институциите, чрез който най-малките ученици могат да се запознаят с функциите на основните институции в държавата, и кариерен форум за ученици от горен курс и младежи в града.

Учителите, които подкрепят учениците в осъществяването на събитието и отделните проекти, са част от програмата на фондация “Заедно в час”, чиято мисия е всяко дете в България да има равен достъп до качествено образование. Организацията е създадена по инициативата и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. За да изпълни своята мисия, организацията внимателно подбира, обучава и подкрепя професионалисти от различни сфери да бъдат учители за минимум две години, както и дългосрочни поддръжници на каузата за по-добро образование. Важна част от дейността им е и ефективното сътрудничество с ръководствата на училищата, останалите им колеги, родителите и представителите на местната общност.

* На снимката е една от учителките организатори на събитието Шизен Изет от СУ „Д-р Петър Берон“ гр. Костинброд заедно със свои ученици.

Вижте галерията със снимки от събитието на сайта на Община Костинброд.

EspressoNews