Юбилейни празници на Бов, 2016

1312 преглеждания

 От 12 до 19 юни 2016 г. се проведоха юбилейните празници на Бов - 810 години селище с името Бов и 120 години НЧ "Светлина-1896".

Осемдневните празници в Бов преминаха в разказ за обичта към родния край, за съхранените традиции, за историческата памет, за времената и хората в едно селище, скътано в Искърския пролом. Празниците бяха открити с празничен водосвет,  поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните от с. Бов и народно веселие на площада на селото. Бовяни, както и гостите на юбилейните празници, имаха възможността да се насладят и да посетят разнообразни по вид и интересни мероприятия през 8-те дни, в които се проведоха: откриване на изложба" Старите снимки на Бов", инициативата "Бъдещето управлява Бов", в която деца работиха символично в пощата, жп гарата, библиотеката, училището и детската градина, представяне на две нови книги- сборникът "Бов-шепот от миналото 2016"  и  „10 след 110 години НЧ “Светлина – 1896““,  изложба на авторски снимки на А. Дончев и д-р инж. М. Младенов, концерт на лятната сцена, спортен празник, и за финал- занаятчийски удостоверения, ръчно изработена керамика и традиционна веселба на площада.

Тазгодишните юбилейни празници на Бов бяха уважени и от ръководството на Община Своге.  На представянето на книгата "Бов- шепот от миналото 2016", издадена с подкрепата на Община Своге, на 15 юни в НЧ "Светлина-1896" официален гост беше заместник-кметът инж. Валентин Михайлов, а обръщение към  жителите по случай празника на концерта на лятната сцена направи заместник- кметът инж. Георги Петков.

Източник: Община Своге

Тагове