Яни Макулев: „Включвайки се в подобно събитие хората могат да разберат много за себе си, да преодолеят някои страхове и да усетят съвсем друг тип изживяване.“

5945 преглеждания

Професионалистите от клуб „Хеликтит“ очакват любителите на екстремните изживявания тази неделя в Мездра

За подготовката и реализацията на екстремните съоръжения от „Приключенски Eкстрийм Tур“, разговарям с Яни Макулев от пещерен клуб „Хеликтит“. Той и неговият екип отговарят за изграждането на всички трасета, по които преминават участниците. Екстремните предизвикателства са основна атракция и носят адреналин на всяко едно от събитията на „Приключенския Екстрийм Тур“.

Приключи приключенския многобой в Ботевград, предстои „Приключенски многобой – Мездра 2018“ в и около Археологически комплекс „Калето“, както и още две събития от календара на „Приключенски Екстрийм Тур“. Разкажете ни как изглежда подготовката на трасетата от идеята до непосредствената реализация, от гледна точка на Вас като създатели на екстремните съоръжения?

Реализацията на идеята е тежко изпитание. Когато отидеш на терен се сблъскваш с реални проблеми, на които трябва да намериш решение и да подготвиш преди да са дошли хората, за да се забавляват. Примерно - скалата не е много здрава. Налага се да експериментираш. Започва се с едно обрушаване на камъни. Доста интересно е от наша гледна точка, а отстрани може да изглежда страшно. В момента подготвяме приключенския многобой в Мездра и ни хващате на терен - четирима човека висим на един висящ парапет над река Искър, до средновековната крепост Калето. Може би е добра идея да направим едно видео на самото изготвяне на съоръженията, за да видят хората през какво се преминава и как подготвяме всяко едно от тях.  

Колко време отнема и колко хора работят за създаване на едно съоръжение и каква е подготовката за събитията?

Както казах, в момента готвим съоръженията за събитието в Мездра, което включва преминаване през реката, изкачвания и спускания по скалите и въжен тролей, който ще прелита над Искър и сме пореден  ден на терен. Първият ден бяхме двама, вторият ден бяхме четирима, третия ден бяхме двама, а днес сме шест или седем човека. Организацията е сериозна, защото има много и най-разнообразна и прецизна работа, която трябва да се свърши и трябва повече персонал.

Как се работи с толкова много хора по време на събитие? Как се обезпечава тяхната сигурност, спокойствие, как им помагате да преодолеят страха и как ги подготвяте за самото изживяване?

Обясняваме на участниците за какво става въпрос. Всичко зависи от личната психика на всеки. Има хора, които очевидно ги е страх, но те ни се доверяват, защото когато обясниш на човека начина по който се структурира съоражението, здравината на самите съоражения, те разбират, че всъщност само изглежда опасно, но напълно преодолимо и екстремното изживяване си заслужава. Сигурността на участниците е обезпечена многократно. Всичкият инвентар, системи и екипировка са стандартизирани по алпийската система UIAA, т.е. там има стандарти, които отговарят на якостни показатели. Цялата екипировка, която ние ползваме е предназначена за спелеология или за алпинизъм. Например, въжето издържа 2 тона и 200 кг. Като навържем възлите става 1800 – 1900 кг. Вашето тяло, ако сте в много добра физическа форма може да понесе натоварване от порядъка на 800 – 900 – 1000 кг. Т.е. ние сме двойно преосигурени като якостни показатели.

Какво е различното във всяко едно от екстремните събития, които организирате?

Форматът на събитията е горе-долу общ, но реално той е различен, защото теренът се различава. В Ботевград имахме скалите на крепостта Боженишки Урвич. Тук в Мездра сме на река Искър и сценарият на многобоя включва преминаване над нея, а тя е една пълноводна река. Затова сме конструирали един специален сал с голяма плаваемост. Налага се да ползваме спасителни жилетки, ще има моторна лодка с екипаж, за да може, ако се наложи, да евакуираме някой по спешност от платформта. Има, има разлика, въпреки че, се работи на високо, с въжен достъп и трябва да спазваме всички правила за безопасност при този тип условия.

Разкажете малко повече за членовете на клуб „Хеликтит“ и за самия клуб, какви други проекти имате?

Ние работим заедно, за да постигаме тази цел. Може да кажем, че това е своеобразен тиймбилдинг за нас, като всеки показва най-доброто от себе си и си помагаме един на друг през цялото време. Хората са добре подготвени и работим с удоволствие, защото за нас да създадем едно трасе, което да забавлява толкова много непрофесионалисти и да е напълно сигурно и обезопасено е предизвикателство. За другите ни проекти – ние сме пещерен клуб и се занимаваме с проучване на пещери и пропасти. Много е приятно когато ... как да ви го обясня като усещане – събирате се една готина група, отивате да изследвате една пещера и попадате на нови участъци в нея. Много трудно могат да се опишат емоциите, които в този момент се отделят в групата. Доста интересно е.

Какво да очакват тези, които в неделя ще дойдат в Мездра и ще се опитат да преминат екстремните съоръжения?

Хората са добре дошли. Събитието е за тях. Правим го, за да разчупим виждането им за свободното време и за това, което биха могли да преживят сред природата и на подобни не толкова познати места като тази прекрасна крепост край Искър. Мисля, че включвайки се в подобно събитие те могат да разберат много за себе си, да преодолеят някои страхове и да усетят съвсем друг тип изживяване. А специално за Ботевград и Мездра, където работата е отборна, това е много добра форма за изграждане на екипни навици и сплотяване. Изживяванията са уникални, защото без наша помощ много трудно ще ги изпитат, тъй като нямат нужната подготовка и екипировка. Точна това е предимството на тези събития - да покажем какво можем и да ги присъединим да участват в това незабравимо изживяване.

Мария Маркова