Ясен е маршрутът на „Грохотен Байк & Рън“ фест

2480 преглеждания

Организаторите съветват участниците да разгледат или изтеглят картата на трасето

Актуалната карта на трасето, по което ще преминат участниците в първото издание на „Грохотен Байк & Рън“ фест е публикувана във фейсбук страницата на събитието. Както EspressoNews писа, състезанието е част от програмата на 46-тия туристически събор на връх Грохотен край Своге, който ще се проведе на 25 и 26 август 2018 г., като в центъра му ще бъде известния връх край град Своге.

В състезателната програма на „Байк & Рън“ феста са включени надпревара по планинско колоездене и пешеходен маратон. Стартът ще бъде даден в 10:00 часа на 25 август /събота/ от OУ „Иван Вазов“ в града. В двете дисциплини могат да участват колоездачи и маратонци – мъже и жени над 16 годишна възраст. Всички, които ще се включат в инициативата, трябва да бъдат на място в 8:30 ч. в събота, когато започва записването. Участието е безплатно, като всеки е длъжен да предостави или попълни на място декларация.

Маршрутът е с начало от ОУ „Иван Вазов” гр. Своге, намиращо се на ул. „Звънче” №5, минаващо през кв. Старо село, кв. Домишлярете и продължаващо по планински път към хижа Добърчин, където ще бъде ситуиран чекпойнта. Оттам трасето отново тръгва по планински маршрут и стига до поляната под вр. Грохотен. Трасето е с дължина точно 11 км със 707 метра сумарна положителна денивелация. На картата трасето започва от долния син маркер, продължава към зеления маркер, където е и чекпойна и завършва до другия син маркер, където е финалът на вр. Грохотен. На карата трасето е обединено и с още допълнителни 3,5 км, които са спускането от върха към гр.Своге, когато приключи състезанието.

Състезанието е от аматьорски тип, съчетаващо планински маратон (скороходци) и планинско колоездене. Категориите са 4 – Планинско колоездене мъже 16+; Планинско колоездене жени 16+; Маратон мъже; 16+ Маратон жени 16+. Записването започва от 8:30 ч. в ОУ “Иван Вазов”, а стартът е от 10:00. Записването става на място, участието е безплатно, като всеки е длъжен да предостави или попълни на място декларация.

Традиционният събор ще бъде открит в неделя /26 август/ от 09:00 ч., с пешеходен поход към Грохотен от гр. Своге с водач от „Искърски пролом Своге“.

В двудневната програмата на събитието са предвидени и редица игри, музикална програма, томболи, заря и др. забавления за малки и големи. „Грохотен 2018“ се организира с подкрепата на мобилния оператор А1 и шоколадова фабрика „Монделийз“.

„Грохотен 2018“ се организира от община Своге и Туристическо дружество „Искърски пролом Своге“. Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Своге г-н Емил Иванов.

EspressoNews