Тази седмица е първата от Великденския пост, през нея както и през последната седмица от поста е най-строго постенето. От менюто се изключват голям брой продукти, но въпреки това има огромно разнообразие от вкусни и постни ястия. Тази ароматна, зеленчукова супа с полезните варива нахут и леща е подходяща точно за хората, които са се подложили на пост.
Ароматна зеленчукова супа с нахут
Необходими продукти:
80 г нахут
80 г зелена леща
3 чушки
1 люта чушка
1 морков
2 стръка целина
2 тиквички
2-3 домата
2 стръка праз лук
2 скилидки чесън
400 г гъби печурки
2 л зеленчуков бульон
олио
смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сухият нахут се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива под течаща вода. Зеленчуците за рецептата се почистват и нарязват на кубчета, а гъбите на резени.
В огнеупорна тенджера се сгорещява 1-2 с. л. олио. Прибавят се нарязаните зеленчуци (без гъбите) и се готвят на умерен огън за 10 минути.
Към зеленчуковата смес се прибавят нахутът и добре измитата лещата (без гъбите). Сипва се бульонът и всичко се разбърква.
Тенджерата се премества в добре загрята на 180 С фурната и се захлупва с капак. Ароматната зеленчукова супа с нахут се готви 40-60 минути. След което, към нея се прибавят гъбите и супата се готви на фурна още 10-15 минути. Овкусява се със сол и черен пипер и по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.
EspressoNews