В деня на влюбените EspressoNews Ви дава идея за още по-празнично настроение и слдък ден с рецептата на тези пурпурни десерти във форма на сърце.
Кадифени пастички „Свети Валентин“
Необходими продукти:
за блата:
60 г меко масло
150 г захар
1 голямо яйце, със стайна температура
150 г брашно
120 мл прясно мляко, със стайна температура
1 щипка сол
1/2 чаена лъжица ябълков оцет
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 супена лъжица какао
1 чаена лъжица ванилова есенция
червена сладкарска боя, на върха на ножа
за крема:
100 г крем сирене
100 г заквасена сметана
50 мл течна сладка сметана
3 супена лъжица пудра захар
1/2 чаена лъжица ванилова есенция
за шоколадовата глазура:
100 г шоколад
100 г захар
1 чаена лъжица течна глюкоза
125 мл течна сладка сметана
1/2 чаена лъжица ванилова есенция
Начин на проготвяне:
Фурната се нагрява на 175°C. Тава с размери 28×22 см. се покрива с хартия за печене.
В купа се разбиват маслото и захарта с миксер. Добавя се яйцето и разбиването продължава още 1 минута. Изсипва се брашното на 3-4 части, като се редува с прясното мляко. Слага се ванилията, какаото, солта и боята. В малка купичка се слага содата и ябълковият оцет, разбъркват се добре и се добавят в кексовата смес.
Сместа се разстила в подготвената тава. Заглажда се отгоре. Пече се 15-20 минути или докато забодена клечка в блата излезе суха. След което, блата се изважда от фурната и се оставя за 10 минути да се охлади. Блатът се изважда, отстранява се хартията за печене и се оставя да изстине напълно.
С помощта на форма за сладки се изрязват сърца. В зависимост от големината на формата, може да се получат различен брой сърца. Изрязаните сърца се разделят на две през средата, по хоризонтал, с остър нож. Получените половинки ще се слепят с крем.
Крема се прави, като в купа се смесват крем сиренето, заквасената сметана и захарта. Разбиват се с миксер. Добавя се сметаната и разбиването продължава, докато кремът стане гъст и пухкав. Накрая се добавя ванилията. Половинките сърца се запълват с крем.
За шоколадовата глазура всички продукти, без ванилията се смесват в тенджерка. Загряват се на умерен огън, докато шоколадът и захарта се разтопят. Разбъркват се докато се образува еднородна смес. Щом започне да завира, бъркането се прекратява. Глазурата се оставя да поври 2-3 минути и се маха от котлона.
Приготвените сърца се слагат върху решетка. Заливат се с шоколадовата глазура, докато е топла. Сърцата се преместват от решетката в подходящ поднос. Слагат се в хладилника докато глазурата стегне напълно.
За украсата може да се използва фондан, с който да се оформят цветя или други продукти по Ваш вкус – ягоди, сушени плодове, ядки, кокосови стърготини ...
EspressoNews