Продължава строителството в град Костинброд

625 преглеждания

Зам.-кметовете инж. Теодора Гогова и инж. Габриела Трайкова обсъдиха настоящите и бъдещи обекти за реализиране

Заместник-кметовете инж. Теодора Гогова – ресор „Икономическо развитие, инженерна инфраструктура и Оперативни Програми и проекти“ и инж. Габриела Трайкова – ресор „Устройство на територията, общинска собственост и екология“ обсъдиха настоящите и бъдещи обекти за реализиране в град Костинброд.

Централна градска част, Втори район, гр. Костинброд

Ще бъде асфалтирана ул. „Славянска“ от кръговото на Ломско шосе до кръстовището с ул. „Момчил Войвода“ – подписан е договор с Държавен Фонд „Земеделие“ за „Рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Костинброд – Етап I“, като средствата за преасфалтирането на улицата са подсигурени.

Ул. „Обединена“ – от кръстовището с ул. „Момчил Войвода“ – до кръстовището с ул. „Юрий Гагарин“ е II-ри етап от същия проект. Предвидени са нови асфалтови настилки на пътното платно и ремонт на тротоарните настилки. Проектът е подаден за финансиране по национална програма и ще се реализира с национално финансиране – подаден е към ресорно министерство.

Ул. „Възход“ ще бъде асфалтирана – тя е подадена за финансиране пред МИГ Костинброд-Своге, като същия проект е одобрен.

Заедно с изпълнението на ул. „Възход“ ще бъде асфалтирана ул. „8-ми“ март и  ул. „Любен Каравелов“. Те ще бъдат направени с бюджета на Общината за 2024 г.

Благодарение на съвместната работа на Община Костинброд с инвеститори „клас А“  ще бъдат изпълнени два много важни проекта, за които са отделени средства от държавния бюджет през Българската агенция за инвестиции:

-  изграждане на ул. „Обора“ – в цялост, за да може да се обслужва новата индустриална зона, която се обособява в бившия стопански двор.

- изграждане на общ промишлен път – от ул. „Заводска“, през моста над река Белица и път покрай Газтрейд – до ул. „Император Константин Велики“ – в промишлената зона.

Ще бъде изграден тротоар на ул. „Ломско шосе“ – преди кръговото на „Белица“ и ще бъде изграден тротоар от двете страни на ул. „Ломско шосе“ – от ул. „Александър Стамболийски“ до края на регулацията и от ул. „Иван Вазов“ до края на регулацията – посока Видин/Монтана/.

Първи район, гр. Костинброд

В момента се изгражда улицата към гробищния парк – ул. „Отец Паисий“ с алеите в гробищния парк, които ще бъдат асфалтирани /има подсигурени средства/.

За Първи район на град Костинброд, е подготвен проект за „Изграждане на ул. „Тунджа“, ул. „Синчец“, ул. „Янтра и ул. „Букет“. Започва реализиране на проекта от ул. „Букет“ – като първа улица от този квартал /има подсигурени средства за започване на реализирането на карето от улици/.

За улица „Александър Стамболийски“ е предвидено подмяна на водопровод, асфалтиране на улицата и изграждане на тротоар – в участъка от кръстовището на улицата с „Ломско шосе“ – до кръстовището с улиците „Янко Забунов“, „Китка“, „Шейново“ /ще започне реализирането на съответната улица със средства от общинския бюджет – 2024 г.

За улица „Крайбрежна“, ул. „Поморие“, ул. „Преспа“, ул. „Яворов“, ул. „Оборище“ се подготвя проект за асфалтиране и ще бъде асфалтирано поетапно със средства от общинския бюджет, както и с държавни средства /от съответно ресорно министерство/ и с европейски средства /по Плана за възстановяване и устойчивост/.

Има проект за основен ремонт на ул. „Славянска“ от кръговото на „Ломско шосе“ до центъра на Първи район /площад „Тодор Спасов“/, предвидени са нови асфалтови настилки на пътното платно и ремонт на тротоарните настилки. Проектът е подаден за финансиране към съответно ресорно министерство и по Плана за възстановяване и устойчивост.

След изграждането на закритото игрище на стадион „Белица“, започва асфалтиране улиците около него – ул. „Стефан Караджа“ и ул. „Рила“ – със средства от общинския бюджет.

Ще бъде изграден тротоар от едната страна на бул. „Йордан Йовков“ от кръговото на Поликлиниката до ул. „Славянска“.

Ще се потърси възможност за изграждане на път – по улица „Роса“ и ул. „Труд“, които да свързва промишлената зона на Първи район / бившия на стопански двор/ с пътя за Балша, който ще изнесе трафика от тежкотоварни камиони, за да не преминават по тясната улица „София“ и от там в промишлената зона или по ул. „ Брод“ – с мост над река Белица. Възможността е чрез средства от Българската агенция за инвестиции и инвеститор „клас А“ – да бъдат отделени директни средства от републиканския бюджет за изграждането на едната или и на двете пътни връзки.

Кв. „Захари Стоянов“ /зад Линията/, гр. Костинброд

Ще бъде подменен водопровода на ул. „Средец“ и след това бъде асфалтирана улицата /със средства от общинския бюджет – 2024 г. /.

Ще бъдат асфалтирани: ул. „Марица“, ул. „Черно море“, ул. „Поп Харитон“, ул. „12-ти април“, ул. „Роза“ от общинския бюджет, както и с държавни средства /от съответно ресорно министерство/ и с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ще бъде реализиран проекта за кръгово на завода на Кока Кола на ул. „Панайот Волов“ – финансирането е осигурено от Министерство на иновациите и растежа за  инвеститор „клас А“.

Изграждане на ул. „Острова“ – от кръстовището с ул. „Момчил Войвода“ до моста за „Корейската махала“ /подсигурено е финансирането през държавния бюджет – от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждане на тротоар по ул. „Панайот Волов“ от моста над улица „Белица“ до институт за растителна защита – със средства от общинския бюджет /през  настоящата 2013 г./.

Кв. „Шияковци“, гр. Костинброд

В момента се изгражда ул. „Индже Войвода“ към гробищния парк в кв. „Шияковци“ с подсигурено финансиране.

Ул. „Сергей Румянцев“ е с подсигурено финансиране за асфалтиране, като от общинския бюджет ще бъдат отделени средства за подмяна на водопровода на улицата.

Подготвен е проект за изграждане на водопроводна и канализационна мрежи на целия квартала, като средства за него ще са отделени от плана за възстановяване и устойчивост, като след това поетапно се асфалтират всички неасфалтирани улици – „Братя Миладинови“, „Хан Крум“, „Бачо Киро“, „Княз Борис“, „Свобода“, „Цар Симеон“, „Прохлада“ и „Слана Бара“.

Изграждане на тротоар по ул. „Ген. Владимир Заимов“ – от кръстовището с ул. „Обединена“ – до кръстовището с ул. „Хан Крум“.

Кв. МАСЛОВО, гр. КОСТИНБРОД

В момента се изгражда ул. „Баба Тонка“, водеща към гробищния парк на кв. „Маслово“, за която има подсигурено финансиране.

Ул. „Орлово гнездо“ е с подсигурено финансиране за асфалтиране, като от общинския бюджет ще бъдат отделени средства за подмяна на водопровода на улицата.

Подготвен е проект за изграждане на водопроводна и канализационна мрежа на целия квартал, като средства за него ще са отделени от плана за възстановяване и устойчивост, като след това поетапно ще се асфалтират всички неасфалтирани улици –„Драва“, „Извор“, „Акация“, „Кокиче“, „Капитан Райчо“ и „Гоце Делчев“.

Проект за велоалеи в гр. Костинброд

Мрежата от велоалеите ще свързва 1-ви район на града. Ще преминава през централна градска част и ще стига до кв. „Шияковци“ и кв. „Маслово“. Велоалеите в града ще бъдат поетапно проектирани и изграждани. Трасетата ще са по основните улици на града, като от площад „Тодор Спасов“ в Първи район ще тръгват два лъча – един по ул. „Славянска“ – до кръговото на Ломско шосе и един по ул. „Янко Забунов“ /ул. „Александър Стамболийски“ – до локалното на Ломско шосе/.

От там велоалеята ще преминава по локала на ул. „Славянска“ от кръговото на Ломско шосе – до централната ЖП гара на гр. Костинброд.

От ЖП гарата велоалеите ще продължат в три посоки:

- по ул. „Обединена“ до Шияковския манастир и до язовир Маслово.

- по ул. „Обединена“ – през ул. „Петър Берон“ – по улица „Момчил Войвода“ до бъдещия туристически обект – „Скретиска“.

- по бъдещия път в промишлената зона – от локала на ул. „Славянска“ по ул. „Заводска“, през моста над река Белица и път покрай Газтрейд – до ул. „Император Константин Велики“ – в промишлената зона.

Костинброд

Костинброд

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук