Мароканската кухня е много вкусна, оригинална, богата на аромати и леко пикантна. В тази кухнята е характерно присъствито на лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините. Подправките са на почит и придават неповторим аромат и уникален вкус на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума.
Пилешко с нахут по марокански
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
8 бр. обезкостени пилешки бутчета
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л.брашно
900 мл пилешки бульон
сок и кора от 1 бр. лимони
2 щипки шафран
1 пръчка канела
800 гр. от консерва нахут
500 гр. картофи
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
В Загретия зехтин се запържва месото и лука. Добавят се чесъна, след което се смесва с брашното. Прибавят се бульона, лимоновата кора и сока, шафрана, канелата, череният пипер и солта.
След като сместа кипне се прехвърля в тажин. Добавя се нахута и картофите, разбърква се добре и се пече за 2 часа в загрята на 180 градуса фурна.
Преди сервиране се поръсва с магданоз.
EspressoNews