Oбщина Костинброд се преклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

324 преглеждания

Пред паметника на загиналите във войните, в Бучин проход

За поредна година, Община Костинброд се поклони пред делото и паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. 2 юни бе отбелязан пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

2 юни

Жителите и гости на събитието бяха посрещнати лично от кмета на село Бучин проход –Бойко Борисов, а Отец Лъчезар отслужи литургия в памет на загиналите български воини.

За поредна година, в церемонията участва и Военно Формирование 34 420 – Костинброд. Събитието премина под командването на Подполковник Евгени Дойчев – командир на военното формирование. Военнослужещите, официалните лица и гостите на събитието положиха венци и цветя пред паметника на незнайния воин.

2 юни

На честването в село Бучин проход присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници инж. Габриела Трайкова и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет-Костинброд, общински съветници: Даниела Станкова, Яблека Трайкова, Василена Ивкова, Анелия Велева, Анета Михалова, инж. Красимир Дебеляшки, Димитър Григоров, както и много жители на село Бучин проход.

В своето слово пред паметника в село Бучин проход, кмета на община Костинброд заяви:

„За поредна година се събираме пред паметника в село Бучин проход. Паметник, който през годините сме реновирали и реновираме. Тук на 2 юни вече е традиция да отдаваме почит на българския революционер Христо Ботев и загиналите за свобода. Трябва да поддържаме тази традиция, за да не забравяме историята си! Трябва да я знаем! Благодаря Ви, че сме заедно и показваме нашата обич към родината майка България!“.

2 юни

Кметът на Бучин преход изказа своята признателност, че Денят на Ботев се отбелязва в село Бучин проход, пред единствения паметник на войник в цял ръст на територията на общината, напомнящ за героизма на всеки един българин, дал живота си за свободата и независимостта на отечеството.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук