В Годеч се проведе Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти

1059 преглеждания

Събитието е част от програмата за празника на града

Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти, организиран от Сдружение „МИГ – Берковица и Годеч“, се проведе в центъра на Годеч. Събитието е част от програмата за празника на града. Втората празнична вечер бе открита от зам.-кметът Надя Сотирова.

Представители от Берковица и Годеч готвиха местни гозби пред очите на десетките жители и гости на града. Пилешка кавърма на сач, свинска кавърма, сватбарска баница със сирене, ориз с туршия от зелени домати, боб гърне, чушки с орехи, мекици и сладка баница бяха само част от вкусотиите, които имаха възможност да дегустират гостите на празника.

В друга част на площада пък беше открита изложба на продукти на местни занаятчии – дърворезба, сребърна бижутерия, килими. Целта на празника беше запазване на старите български традиции и типичните за региона гозби, обичаи и занаяти.  Събитието имаше три акцента – представяне на ястия, на занаяти и на състави от общността.

В рамките на фестивала всеки посетител имаше възможност да се докосне до традиционни обичаи и занаятчийски изделия, да опита местни гозби и продукти, произведени на територията на „МИГ – Берковица и Годеч“.

Концерт с участието на даровити деца от Годеч и читалищни състави от Берковица и берковските села Замфирово и Бързия съпътства фестивала.

 3 6

4 6

8 812 13

14 15

Източник и снимки: Актуален Глас