Лятна антиспин кампания „Безопасна ваканция”

9191 преглеждания

Вижте лабораториите за безплатни изследвания за Софийска област

Повече от три десетилетия светът живее с глобалното предизвикателство за справяне с епидемията, причинена от ХИВ. Въпреки това и днес много хора не знаят какво представлява инфекцията, какви са начините, по които можем да се заразим и как живеят хората с ХИВ и СПИН.

СПИН или синдром на придобитата имунна недостатъчност се причинява от вирус наречен ХИВ (човешки имунодефицитен вирус). Открит е през 1893 г. във Франция от проф. Люк Монтание и неговия екип. Той изолира вируса и му дава названието ХИВ. През следващата година е разработен тест за откриване на ХИВ антитела. Ако заразеният не се лекува, ХИВ почти винаги води до разрушаване на имунната система. Това прави тялото податливо на едно или повече заболявания, които обикновено не засягат хората със здрава имунна система.

Този етап от развитието на хив-инфекцията се нарича „Спин“. Основните пътища на предаване на инфекцията са:

- По полов път (при полов контакт с инфектиран партньор, като при всеки полов контакт без предпазни средства, излага човек на риск от заразяване) – 97% от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се инфектирали по сексуален път;

- По кръвен път (при контакт с кръв на инфектиран – използване на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти);

- Вертикален път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

В опит да внесе повече яснота по темата, Министерството на здравеопазването в партньорство с Националния център по обществено здраве и анализи, Регионалните здравни инспекции и Български червен кръст, реализират ежегодно Национална АНТИСПИН кампания.

Кампанията протича в четири етапа. Първият от тях стартира на 1-ви декември, когато отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият етап е по повод 14-и февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се провежда третият. Последният четвърти етап е лятната АНТИСПИН кампания през месец август.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск, относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.

Важно е да знаете, че Министерството на здравеопазването осигурява безплатно лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Освен това в България функционират т.нар. КАБКИС – Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Съгласно данните на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS), през последните години – здравни предизвикателства като COVID-19 и други глобални кризи, са забавили напредъка в борбата срещу ХИВ/СПИН, в условията на все по-оскъдни ресурси, поставяйки здравето на милиони хора в риск. Поради това увеличаването на обхвата на превенцията, изследването, лечението и грижите за хората, живеещи с ХИВ,  продължава да бъде едно от предизвикателствата за здравните системи в световен мащаб.

Инициативите за тестване за ХИВ в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус, като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица – са научили положителния си резултат в 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинета за цялата страна.

План за лятна антиспин кампания „Безопасна ваканция“ – 05-12.08.2024 г.

На РЗИ-Софийска област:

В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции /2021–2025г./, по повод лятната АНТИСПИН кампания „Безопасна ваканция“ – 2024 г., ще бъдат организирани и проведени инициативи, които имат за цел да акцентират общественото внимание към отговорно сексуално поведение.

За периода 05-12 август 2024 г. РЗИ-Софийска област планира провеждане на следните дейности:

Безплатно изследване за ХИВ с бързи тестове в:

- В лабораторията на РЗИ-Софийска област на 7 и 8 август от 10 до 12 ч.;

- В клинична лаборатория на МБАЛ-Ихтиман на 8 и 9 август от 10 до 12 ч.;

- В клинична лаборатория МБАЛ Своге на 7 и 8 август от 10 до 12 ч.;

Кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хив/спин /кабкис/ в България, можете да намерте ТУК.

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук