На днешния ден: Основан е Лос Анджелис

4259 преглеждания

Градът е един от символите на „американската мечта“

На 4 септември 1781 г., 44 испански заселници от 11 семейства, водени от двама францискански монаси, основават малко селце на брега на Тихия океан. Пълното име, което му дават испанците е „Селище на Дева Мария, царица на ангелите, на река Порсюнкула“. Селцето, което през следващия век първоначално става част от свободно Мексико, а след това и от САЩ бавно расте и се развива като типично селище от Далечния Запад.

Дългото име е съкратено на Лос Анжделис или просто Ел Ей.  През 1885 г. в градчето е свързано с железопътната линия, преминаваща от източното до западното крайбрежие на САЩ и започва бързо да се разраства. До края на века достига 100 000 души население. Допълнителен тласък на града дава открития петрол, авиационната индустрия и преди всичко факта, че в началото на 20 век, Холивуд е избран за център на прохождащата киноиндустрия.

Следват десетилетия на бурно развитие, като около града се оформя една от най-големите агломерации на свързани предградия и селища. Понастоящем в града живеят около 4 млн. души, а в агломерацията близо 19 милиона. Лос Анджелис е най-големият икономически център на САЩ на запад и вторият по големина град след Ню Йорк.

Градът е център на развлекателната индустрия и един от символите на „американската мечта“. Той е важно пристанище на Тихия океан и средище на редица глобални компании. Лос Анджелис е пример за типичен мегаполис, в който се съчетават всякакви култури, етноси и раси. Притегателен център е за туризъм, спорт и образование. През годините е домакин на три олимпиади и на финалите на световното първенство по футбол през 1994 г. Има два професионални баскетболни отбора, като по-известният е Лос Анджелис Лейкърс, един от най-титулованите и обичани отбори в НБА.

LA

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук