На днешния ден: Родена е Мартина Навратилова

68 преглеждания

Тя е най-титулувания тенисист в историята на този спорт

На 18 октомври 1956 г. в Прага е родена тенис легендата Мартина Навратилова. В началото на своята изключителна кариера тя се състезава за родната си Чехословакия, а през 1975 г., когато е на 18 години емигрира в САЩ, като най-големите и успехи в спорта идват като американска гражданка.

Тя е най-титулувания тенисист в историята на този спорт, като има 167 турнирни победи, сред които 18 от Големия шлем. С девет индивидуални титли е рекордьор по титли на Уимбълдън. Два пъти печели кариерен шлем – четири последователни победи в турнири от Големия шлем на сингъл.

Оформя изключително съперничество на корта с други две тенис легенди – Крис Евърт и Щефи Граф, с които доминират световния женски тенис, по-категорично от голямото трио при мъжете - Федерер, Надал и Джокович.

Освен индивидуалните си успехи, тя е изключително добра на двойки, където отново държи рекорда за най-много спечелени турнира – 177. Тя има 31 титли от Големия шлем на двойки и 10 на смесени двойки. Изключително успешно е партньорството и с Пам Шрайвър, с която заедно печелят Голям шлем през 1984 г. и са единствената двойка постигнала победи във всичките четири турнира в рамките на една календарна година. Двете заедно са носителки на общо 20 титли от Големия шлем.

С отбора на САЩ печели четири пъти женското отборно първенство по тенис – Фед къп. Тя е професионалният тенисист, който се състезава най-дълго в историята на тениса, като се отказва от активна състезателна кариера чак през 2008 г. Последните си турнири играе след като е навършила 51 години.

1

На днешния, 18 октомври, Аляска става част от Съединените американски щати. САЩ придобива територията в Северна Америка на цена от 7.2 милиона долара.

На днешния ден: Аляска става част от САЩ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук