На днешния ден: Умира Клеопатра VII, последният фараон на Египет

716 преглеждания

Пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис

На 12 август 30 г. пр.н.е. в Александрия умира Клеопатра VII Филопатор - последната владетелка на Египет от династията на Птолемеите. Тя е родена през 69 г. преди новата ера. Пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си.“ Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела седем езика и имала добър търговски нюх. Независимо, че е най-голямото дете на Птолемей XII, тя е елиминирана от властта от по-малката си сестра Арсионоя, която трови баща им. Властта над Египет е поета от най-малкия и брат Птолемей XIII.

В този период Египет трайно влиза в интересите на новата суперсила Рим, като неговите управници се опитват да лавират между различните политически лидери на набиращата сила в република и да запазят властта над своето царство. Пряка причина за намесата на Рим в делата на Египет е убийството на римския политик и триумвир Помпей Велики. Той идва да търси политическо убежище, след като губи войната с Цезар. Птолемей  решава, че ще направи добро впечатление на Цезар като убие неговия противник.

Цезар е толкова възмутен от това предателство, че превзема египетската столица. След кратка война Птолемей XIII е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра. През зимата на 48–47 пр.н.е. Цезар остава в Египет и Клеопатра става негова любовница, укрепвайки по този начин политическите си позиции. Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там, за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей XV Цезар (с прякор Цезарион, малкият Цезар).

Въпреки това Цезар отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племенника си Октавиан. След убийството на Цезар и последвалата гражданска война, управлението на Рим е поето от нов триумвират, в който влизат наследника на Цезар – Октавиан, военачалника Марк Антойний и политикът Емилий Лепид. През 42 г. започва връзка с Марк Антоний, която е подновена през 37 г. пр.н.е. Тогава римският политик и военачалник официално заживява в Александрия с Клеопатра, независимо, че е женен за сестрата на Октавиан – Октавия.

Поведението на новата двойка е скандално според римските нрави и е търсеният повод от страна на Октавиан да обяви война на своя партньор в управлението и да поеме властта над Рим еднолично.През 31 г. пр.н.е. обединения флот на Марк Антоний и Клеопатра е разбит в битката при Акцуим, като те двамата се спасяват в Египет с бягство. Октавиан завладява Египет. Според някои от изворите той е влюбен в Клеопатра, но не желае да се ожени за нея и да и гарантира владението на Египет, за да не стане жертва на римските нрави, подобно на своя предшественик Цезар и на Марк Антоний.

Клеопатра се самоубива на 12 август 30 г. пр.н.е., като според източниците е ухапана от отровна змия. Синът й Цезарион е убит от Октавиан, като опасен съперник за неговото упрравление. Трите и деца от Марк Антоний са взети и участват по време на триумфа на новия пълноправен владетел в Рим, като тяхното възпитание е поверено на Октавия Младата, сестра на Октавиан и бивша съпруга на Марк Антоний. Египет става провинция на Рим.

Името и личността на Клеопатра е постоянен обект на интерес. Фактът, че в рамките на краткия си живот тя се свързва с трима от най-великите мъже на своето време, нейния интелект, влияние върху хората и екзотичното и поведение и разкош, нетипични за пуританския Рим я превръщат в източник на слухове, интерпретации и вдъхновение в различни творчески жанрове. В съвремието, нейната личност е част от поп културата, историята на киното и телевизията. За нея се пишат романи, правят се исторически изследвания и постоянно се разкриват нови сюжети и детайли от живота и. Учените вече са доказали, че тя не е била толкова красива, колкото умна, магнетична и обаятелна. В нейния образ са влизали легенди като Елизабет Тейлър.

Клеопатра

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук