Община Костинброд предостави наказателен паркинг за нуждите на МВР

127 преглеждания

Теренът се намира в село Петърч

На 9 август, Община Костинброд официално предаде на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи /ОДМВР/ – собствен терен за наказателен паркинг. Отец Желязко Симов от храм „Свети Великомъченик Георги“, с. Петърч, освети предадения обект.

1

На новия наказателен паркинг към ОДМВР, намиращ се в село Петърч, ще се репатрират автомобилите, чиито водачи са в нарушение на Закона за движение по пътищата и Наредбата за организиране на движението по пътищата, отворени за обществено ползване*.

2

Обектът, който община Костинброд предава е с размери от 8 хиляди квадратни метра, снабден със собствено видеонаблюдение и осветление, изчистен, изравнен и насипан терен, с изградена ограда и оборудване с преместваеми помещения за служителите на МВР.

На събитието присъстваха: кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници – инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, кметът на село Петърч – Борислав Борисов, кметът на село Драговищица – Евгени Кирилов, кметът на село Голяновци – Симеон Спасов, Общински съветници: Даниела Станкова, Василена Ивкова, Мариела Средкова, инж. Красимир Дебеляшки, Мариян Младенов, Валентин Делчев, областният управител на Софийска област – Силвия Арнаутска, служители на МВР, в лицето на: главен комисар Димитър Кангалджиев – главен секретар на МВР, старши комисар Тихомир Ценов – директор ОДМВР-София, комисар Георги Калайджиев – заместник директор ОДМВР-София, главен инспектор Здравко Йотов –  началник РУ-Костинброд и главен инспектор Никола Стоичков – началник РСПБЗН-Костинброд. Сред присъстващите бяха и Валя Иванова – секретар на ОбА-Костинброд, Анита Кръстанова – главен счетоводител, Снежа Трендафилова – главен юрисконсулт на община Костинброд, колеги и служители на Общинска администрация Костинброд.

3

4

Кметът Младенов благодари на общинските съветници за единодушните решения, относно предприетото начинание, както за предаването на имота, така и за всички капиталови дейности, които бяха реализирани, за да бъде създаден наказателният паркинг.

„Благодаря на Общински съвет-Костинброд, че заедно изградихме всичко, което е по препоръките на Министерство на вътрешните работи, за да им го предадем официално днес.  За нас е чест, че сте тук сред нас, уважаеми представители на силовото ведомство, защото за тези години сме показали изключителна работа между местната и централната изпълнителна власт. Тук е и моментът да изтъкна, че този наказателен паркинг е благодарение на работата и приемствеността, която има в нашето районно управление.

Това е само един от съвместните ни проекти. През тези години ние изграждаме и надграждаме системата за видеонаблюдение, която се превърна в една от най-силните в областта и региона.

Тепърва предстои и изпълнението по плана за възстановяване и устойчивост, на две от сградите ни - полиция и пожарна, където сме партньори с ОДМВР, за изграждане на енергийната им ефективност, а чрез общински съвет - Костинброд - има отделени средства за достъпна среда и на двете сгради“.

Кметът Младенов благодари и на МВР за професионализма и бързината на работа, от страна на служителите, подчертавайки, че държи община Костинброд да продължи съвместната и синхронната си дейност с Областна дирекция и Министрество на вътрешните работи, както и за многото съвместни инициативи и ползотворната работа с Областна администрация на Софийска област. Той пожела паркингът да се използва по предназначение и повече автомобили да остават от външната му страна.

Областният управител заяви, че в лицето на областна администрация, винаги и за в бъдеще ще подкрепят подобни инициативи.

Главният секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев, сподели, че за него е удоволствие да присъства на събитието, подчерта, че създаденият наказателен паркинг е израз на добро взаимодействие между местната власт, областната управа и всички, които се стремят да подобрят обществения ред в общината. Изрази благодарността си за добре обособения, материално и технически – обект, за инициативността от страна на местното управление и за отличните взаимоотношения, изградени през годините: „Защото целта е една - да противодействаме на престъпността и да опазваме обществения ред“.

След официалното откриване, кметът на община Костинброд придружи представителите на властта до центъра за видеонаблюдение, представяйки ефективността от наличието на подобна система за видеовръзка. Той разведе гостите из сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РСПБЗН/, презентирайки им бъдещите действия по проекта, който община Костинброд спечели в началото на 2024-та година – Национален план за възстановяване и устойчивост с наименование: „Внедряване на мерки за енергийна ефективност на Административна сграда – Пожарна в УПИ VI -2689, гр. Костинброд”.

С този проект сградата ще бъде напълно реновирана – нов покрив и хидроизолация, топлоизолация и дограма, както и асансьор, с който да се реализира достъпна градска среда.

*Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища, изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства, правата и задълженията на участниците в движението и на съответните служби и длъжностни лица, както и принудителните мерки, които се прилагат, и наказанията за нарушаване на разпоредбите на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове.

Целта на този закон е да се опазват животът и здравето на участниците в движението по пътищата, да се улеснява тяхното придвижване, да се опазват имуществото на юридическите и физическите лица, както и околната среда от замърсяването от моторните превозни средства.“ - Чл. 1. - (1)/(2)

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук